Gå direkt till innehåll
Som villaägare kan man göra mycket för att minska risken för översvämning
Som villaägare kan man göra mycket för att minska risken för översvämning

Blogginlägg -

12 tips på hur du gör plats för vattnet i din trädgård

Att skörda regnvatten är smart, både för att ta vara på det vatten vi har och för att förebygga översvämning när det regnar riktigt mycket. Ju fler som tar hand om regnvattnet från stuprören i trädgården desto bättre. Då hjälps vi åt att avlasta ledningarna när det regnar ordentligt. Dessutom får du prima regnvatten till trädgården under torra dagar.

Här följer 12 tips på hur du kan göra plats för vattnet i din trädgård, och andra smarta sätta att se om ditt hus - välj de åtgärder som funkar bäst där du bor.

1. Koppla bort stuprören från ledningsnätet. Då avlastar du ledningsnätet. Tänk på att vattnet inte får ledas till granntomt eller ut i gatan.

2. Ta hand om regnvattnet. Samla vattnet i en regntunna så kan du använda det till att vattna med, eller led det till en rabatt, gräsyta eller stenkista.

3. Led vattnet dit du vill ha det. Andvänd till exempel ränndalsplattor, själv­utrullande slang eller nedgrävda rör.

4. Ha så många mjuka ytor som möjligt. Gräs och växter suger upp vattnet och är bra val. Vill du ha hård mark kan du använda grus, armerat gräs eller plattor med öppna fogar.

5. Grönt tak. Ett grönt tak tar upp en del av regnvattnet men dämpar också buller, isolerar och lockar till sig bin, fjärilar och andra insekter.

6. Plantera träd. Ett vuxet träd dricker ungefär 500 liter vatten en varm sommardag. Plantera träden där det inte finns ledningar under.

7. Källarfönster. Kontrollera att alla källarfönster är täta så att inget vatten kan rinna in den vägen.

8. Källartrappa. Ett tak som skydd över källartrappan hindrar vatten från att rinna in i källaren.

9. Håll koll på ledningarna. Kontrollera att inga rötter tagit sig in eller att sten och grus samlats i ledningarna, det kan leda till stopp.

10. Avstängningsbar golvbrunn. Det finns både manuella och självstängande brunnar.

11. Bakvattenstopp. Det fungerar så att vatten bara kan rinna åt ett håll i ledningen, från byggnaden.

12. Dräneringspump. Det säkraste sättet att undvika att dagvatten tränger upp i dräneringsledningarna runt huset är att pumpa vattnet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360