Gå direkt till innehåll
Tvätta bilen miljöklokt – välj biltvätten, inte fultvätten

Blogginlägg -

Tvätta bilen miljöklokt – välj biltvätten, inte fultvätten

Den 22-23 april är det Stora Biltvättarhelgen som vill uppmuntra till att tvätta bilen miljöklokt. När du tvättar bilen direkt på gatan betyder det att tungmetaller och oljerester följer med vattnet och hamnar till slut orenat i vår natur. Därför är det bättre för både oss och miljön att välja biltvätt.

Smutsen på våra bilar innehåller bland annat oljerester och tungmetaller, som följer med i tvättvattnet när bilen tvättas. Om du tvättar bilen hemma på garageuppfarten eller gatan, sköljs det orenade vattnet ner i dagvattenbrunnen och rinner vidare ut i våra sjöar och hav. Det vill säga, det åker helt orenat ut i vår natur.
Om du istället tvättar bilen på biltvätt eller tvätthall (gärna miljömärkt), så renas vattnet i biltvättens reningsverk och leds vidare till närmsta avloppsreningsverk.

Vill du göra miljön en tjänst, tvätta bilen på biltvätt eller tvätthall och gärna med miljömärkta rengöringsmedel. De tvättar lika rent men är mycket skonsammare för miljön. Titta efter Svanen- eller Bra Miljövalmärkta produkter.
Om du inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåligt för miljön att tvätta bilen på gräs eller grus. Då filtreras vattnet grovt innan det når grundvattnet.

Visste du att: 

  • I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år, 10 miljoner av dessa sker på en biltvätt men hela 20 miljoner är fultvättar.
  • Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink. 
  • Det är miljön som får ta kostnaden. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växer eller badande barn mår bra av att plaska runt i utsläppen från en fultvätt.


Källa: Svenskt Vatten,

http://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/kampanjer/stora-biltvattarhelgen/

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360