Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Projektpengar till VA SYD för utveckling av avfallstjänster

VA SYD har blivit beviljade projektmedel från RE:Source för att ta fram nya koncept och organisationsmodeller för att utveckla nytänkande och innovativa avfallstjänster. RE:Source är Sveriges största forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet.

- Det är spännande att de vill satsa på oss som kommunal avfallsorganisation, så att vi kan utveckla nya tjänster. Det är oerhört viktigt att möta kundernas behov samtidigt som vi arbetar med att minska avfallsmängderna så att framtida miljökrav kan bemötas, säger Savita Upadhyaya, projektledare på VA SYD.

Projektet ska arbeta med hur VA SYDs verksamhet kan utvecklas för att stödja innovation av avfallstjänster. För att kunna göra detta ska projektet arbeta fram ett så kallat innovationslab. Detta lab ska arbeta med utveckling av nya avfallstjänster, det kan exempelvis vara utveckling av tjänster för hur grovavfall kan samlas in samt hur kvartersnära återbrukscentraler kan utformas.

Finansieringen ger VA SYD en unik möjlighet att öka innovationskraften samtidigt som arbetet med att förebygga avfall fortsätter. Projektet får drygt 400 000 kronor och pågår fram till årsskiftet. Arbetet sker i nära samarbeta med RISE stadsutvecklingsgrupp och forskare från Malmö universitet. Projektet kommer att ledas av avfallsavdelningen på VA SYD.


Fakta om RE:Source
RE:Source är Sveriges största forsknings- och innovationssatsning inom resurs- och avfallsområdet. RE:Source stödjer framtagandet av innovationer som kan bidra till effektivare användning av resurser i både samhälle och näringsliv.Cirkulär ekonomi är grundläggande för RE:Sources arbete. www.resource-sip.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360