Gå direkt till innehåll
Nedsänkt park med gångstråk över vid Scandiagade i Köpenhamn.
Nedsänkt park med gångstråk över vid Scandiagade i Köpenhamn.

Blogginlägg -

24 september = dagvattnets dag

Temadagar finns det gott om, allt från kanelbullen och montessoriläraren till FN och toaletten har egna dagar. En del väcker lite fniss och skämt, medan andra är mer seriösa. Så varför inte en dag för dagvattnet?

Vattnet i staden är en värdefull resurs som vi borde ta bättre vara på. Det gäller inte minst dagvatten – alltså regn och smält snö som rinner på våra gator. Hållbar hantering av dagvatten är en viktig fråga för framtidens hållbara städer.

Varför behöver dagvattnet en egen dag?

Rätt hanterat bidrar dagvattnet till gröna och sköna innerstäder samtidigt som det minskar risken för översvämningar när det regnar riktigt mycket.

Många av de lösningar som finns för att ta hand om dagvattnet i staden skapar också andra mervärden. Mer grönt och planterat lockar insekter och pollinatörer, förbättrar luftkvaliteten, tar udden av värmeböljor och gör stadsmiljöerna attraktivare för boende.

Det finns också ett ökande intresse i samhället för att ta hand om dagvattnet och använda det istället för dricksvatten till bevattning av planteringar, spolning i toaletter eller renspolning av parkeringsytor och liknande.

Dagvattnets dag instiftades den 24 september 2020 av VA SYD. Den syftar till att uppmärksamma allt detta och få fler att se dagvatten som en resurs.

För den som är lite extra nördig finns tre cykelturer med dagvattentema framtagna, enkla att följa i telefonen. I kartorna ligger info om varje ställe som vi märkt ut på kartan, allt ifrån små och enkla dagvattenlösningar till extravaganta storsatsningar som verkligen ger mervärde i staden. Adresserna till turerna är:

Köpenhamn https://goo.gl/maps/QAKMwbxEs9...
Lund https://goo.gl/maps/y9yMbEW94o...
Malmö https://goo.gl/maps/wo422TfSpf...

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360