Gå direkt till innehåll
Kompositfettpropp i en avloppsledning i centrala Malmö, 80x40 cm stor och fullpackad med tops.
Kompositfettpropp i en avloppsledning i centrala Malmö, 80x40 cm stor och fullpackad med tops.

Blogginlägg -

3 tips på "fettnajs"

Minns ni fettberget i Londons avloppssystem? Här har ni en kusin urplockad från en ledning i centrala Malmö - 80x40 cm stor och fullpackad med tops. Inte så "najs" då fett inte hör hemma i avloppet! 

Matolja och fett som spolas ner i vasken/avloppet fastnar på insidan av ledningarna och stelnar till stora cementliknande proppar (se bild) och som leder till stopp i avloppet och därmed risk för översvämningar. Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen. Fett i avloppet kan även bidra till problem med råttor.

3 tips som är "fettnajs" för avloppet

  1. Torka alltid upp fett med hushållspapper och släng i mat- eller restavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.
  2. Mindre mängd fett kan hällas i en återförslutningsbar förpackning och sedan kastas i restavfallet/soppåsen. Exempelvis en PET- eller mjölkförpackning.
  3. Har du större mängd fett (från fritering eller marinader från exempelvis glasburkar med soltorkade tomater eller tonfisk) kan du fylla en återförslutningsbar förpackning och lämna till en återvinningscentral. Maxgräns per inlämningstillfälle är 5 liter. Det är viktigt att försluta förpackningen ordentligt så att inte fett rinner ut. 

Tack för hjälpen! 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360