Gå direkt till innehåll
Du fultvättar väl inte?

Blogginlägg -

Du fultvättar väl inte?

Smutsen på våra bilar innehåller bland annat oljerester och tungmetaller, som följer med i tvättvattnet när bilen tvättas. Om du tvättar bilen hemma på garageuppfarten eller gatan, sköljs det orenade vattnet ner i dagvattenbrunnen och rinner vidare ut i våra sjöar och hav. Det vill säga, det åker helt orenat ut i vår natur.

Använd biltvätten för renare miljö

Om du istället tvättar bilen på biltvätt eller tvätthall (gärna miljömärkt), så renas vattnet i biltvättens reningsverk och leds vidare till närmsta avloppsreningsverk. Därför är det bättre för både oss och miljön att välja biltvätten istället för fultvätten på gatan.

Gör en insats för miljön och tvätta bilen på biltvätt eller tvätthall och gärna med miljömärkta rengöringsmedel. De tvättar lika rent men är mycket skonsammare för miljön. Titta efter Svanen- eller Bra Miljövalmärkta produkter.

Har du inte tillgång till biltvätt?

Om du inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåligt för miljön att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningen i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ner i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet.

Visste du att:

 • Fultvätt är att tvätta bilen direkt på gatan och låta det orenade smutsvattnet rinna rakt ut i det närmaste vattendrag, sjö eller hav.
 • I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år, 10 miljoner av dessa sker på en biltvätt men hela 20 miljoner är fultvättar.
 • Smutsvattnet från en fultvätt innehåller miljöfarliga tungmetaller och gifter som olja, kadmium, bly, nickel, krom och zink.
 • Det är miljön som får ta kostnaden av fultvättandet på gatan. Varken fiskar, skaldjur, vattenlevande växer eller badande barn mår bra av att plaska runt i utsläppen från en fultvätt.
 • Källa: Svenskt Vatten

  Stora biltvättarhelgen

  Stora biltvättarhelgen är en helg i april som vill uppmuntra till att tvätta bilen miljöklokt. 2018 infaller Stora biltvättarhelgen den 21-22 april. #Biltvättarhelgen startades av Svenskt Vatten 2014 för att uppmärksamma och inspirera allmänheten till att tvätta bilen rätt och därmed bidra till en stor miljöinsats.

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Taggar

  Regioner

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360
  Dag Oredsson

  Dag Oredsson

  Presskontakt Kommunikationschef Avdelningschef Kund & Kommmunikation 040-635 03 24

  Relaterat material

  Relaterade event