Gå direkt till innehåll
Inget mer fulspolande, tack!

Blogginlägg -

Inget mer fulspolande, tack!

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag. Den firar vi för att uppmärksamma den tredjedel av världens befolkning som lever utan tillgång till toalett. I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Vi måste istället fokusera på att få bättre toalettvett och sluta fulspola, det vill säga att använda toaletten som papperskorg.

  • Sveriges vanligaste fulspolning är snus. Snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts inte ner i naturen. En majoritet av de som snusar känner inte till att snus som spolas ned i toaletten är skadligt för miljön. Därför ska snus alltid slängas bland restavfallet, det vill säga den vanliga soppåsen.
  • Andra vanliga saker som fulspolas är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops, kondomer, fimpar, kattsand, mediciner, dambindor, hår, snus, plåster och tandtråd.
  • 29% av svenskarna fulspolar trots att 9 av 10 känner sig välinformerade om vad man får spola ner i toaletten.
  • Ställ en papperskorg i badrummet och på toaletten, använd den istället för att spola ner skräpet. Lämna kemikalier till miljöstation, mediciner till apotek, och använd gärna miljömärkta produkter.

Ämnen

Taggar

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Presskontakt

Nina Steiner

Nina Steiner

Kommunikatör Tillsammans gör vi plats för vattnet 040 - 635 04 44

Relaterat material

Relaterade nyheter

Relaterade event