Gå direkt till innehåll
Inget mer fulspolande, tack!

Blogginlägg -

Inget mer fulspolande, tack!

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag. Den firar vi för att uppmärksamma den tredjedel av världens befolkning som lever utan tillgång till toalett. I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Vi måste istället fokusera på att få bättre toalettvett och sluta fulspola, det vill säga att använda toaletten som papperskorg.

  • Sveriges vanligaste fulspolning är snus. Snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts inte ner i naturen. En majoritet av de som snusar känner inte till att snus som spolas ned i toaletten är skadligt för miljön. Därför ska snus alltid slängas bland restavfallet, det vill säga den vanliga soppåsen.
  • Andra vanliga saker som fulspolas är bomullstussar, flytande kemikalier, tamponger, våtservetter och tops, kondomer, fimpar, kattsand, mediciner, dambindor, hår, snus, plåster och tandtråd.
  • 29% av svenskarna fulspolar trots att 9 av 10 känner sig välinformerade om vad man får spola ner i toaletten.
  • Ställ en papperskorg i badrummet och på toaletten, använd den istället för att spola ner skräpet. Lämna kemikalier till miljöstation, mediciner till apotek, och använd gärna miljömärkta produkter.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll

Relaterade event