Gå direkt till innehåll
Dagvattenparken i Hyllie i södra Malmö är 23 000 kvadratmeter stor. Den fungerar också som dagvattenmagasin vid skyfall, 6 600 kubikmeter vatten - motsvarande ett så kallat 50-årsregn - får plats.
Dagvattenparken i Hyllie i södra Malmö är 23 000 kvadratmeter stor. Den fungerar också som dagvattenmagasin vid skyfall, 6 600 kubikmeter vatten - motsvarande ett så kallat 50-årsregn - får plats.

Nyhet -

24 september = dagvattnets dag

Temadagar finns det gott om, allt från kanelbullen och montessoriläraren till FN och toaletten har egna dagar. En del väcker lite fniss och skämt, medan andra är mer seriösa. Så varför inte en dag för dagvattnet?

Vattnet i staden är en värdefull resurs som vi borde ta bättre vara på. Det gäller inte minst dagvatten – alltså regn och smält snö som rinner på våra gator. Hållbar hantering av dagvatten är en viktig fråga för framtidens hållbara städer.

Varför behöver dagvattnet en egen dag?

– Rätt hanterat bidrar dagvattnet till gröna och sköna innerstäder samtidigt som det minskar risken för översvämningar när det regnar riktigt mycket, säger Tim Delshammar som är landskapsarkitekt på VA SYD.

Många av de lösningar som finns för att ta hand om dagvattnet i staden skapar också andra mervärden. Mer grönt och planterat lockar insekter och pollinatörer, förbättrar luftkvaliteten, gör vistelsemiljöerna attraktivare för boende och gröna tak isolerar mot såväl värme som kyla.

Det finns också ett ökande intresse i samhället för att ta hand om dagvattnet och använda det istället för dricksvatten till att vattna planteringar, spola i toaletter, fylla poolen eller spola rent parkeringsytor och liknande.

Dagvattnets dag den 24 september

Dagvattnets dag instiftades år 2020 av VA SYD och infaller den 24 september varje år, oavsett veckodag. Den syftar till att uppmärksamma allt detta och få fler att se dagvatten som en resurs. Runt om i landet ordnas allt från föreläsningar om svensk dagvattenforskning till stadsvandringar på tema dagvatten. 

VA SYD bjuder på guidade turer i Hyllie för såväl allmänhet som yrkesverksamma experter. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterade event