Gå direkt till innehåll
Esmeralda Frihammar får pris för arbete med cirkulär vattenanvändning

Nyhet -

Esmeralda Frihammar får pris för arbete med cirkulär vattenanvändning

Esmeralda Frihammar, utredningsingenjör på VA SYD, får Föreningen Vattens NEW GENERATION-pris. Priset delas ut till yngre personer i vattenbranschen som visat engagemang, initiativkraft och nytänkande och bidragit till hållbar utveckling inom vattenområdet.

- Det känns verkligen roligt, vi är många på VA SYD som arbetar med det här tillsammans och det är jättebra att frågan uppmärksammas, säger Esmeralda Frihammar, utredningsingenjör på VA SYD.

  Priskommitténs motivering lyder:

  Esmeralda Frihammar har trots sin korta tid i vattenbranschen fått oss att tänka nytt kring vattnets värde och vattnets olika användningsområde. Med mod, nyfikenhet och ett stort tekniskt kunnande vågar Esmeralda ifrågasätta gamla normer kring vattenanvändning och uppmuntra till ett cirkulärt vattenanvändande.

  Efter de senaste årens torra somrar har vattenfrågan fått stor uppmärksamhet och även utanför vattenbranschen har fler och fler fått upp ögonen för vikten av att ta tillvara på våra vattenresurser och att sluta kretsloppen. VA SYD arbetar ständigt med att skapa en bättre vattenförsörjning och bidra till en hållbar vattenanvändning. Ett sätt att sluta kretsloppet för vatten är att recirkulera renat avloppsvatten och därmed bidra till en minskad dricksvattenanvändning.

  Esmeralda Frihammar har tillsammans med kollegor på VA SYD drivit frågan och hämtat in stor kunskap om tekniska möjligheter att återanvända renat avloppsvatten.

  - En hållbar vattenanvändning på alla plan är nödvändig för att vattnet ska räcka till oss alla i framtiden, vi kan inte fortsätta använda dricksvatten så som vi gör idag. För mig är det en självklarhet att vi ska återanvända och cirkulera vatten på samma sätt som vi gör med många andra resurser i samhället, säger Esmeralda Frihammar.

   Om priset: Priset utgörs av ett diplom och ett resestipendium på 15 000 kr som ställs till förfogande av Föreningen Vatten, DHI Sverige AB, KEMIRA Kemi AB, Xylem, Nordiska Plaströrsgruppen och SWECO AB. Resestipendiet är avsett för resor i studie- eller fortbildningssyfte. NEW GENERATION-priset är ett av Föreningen Vattens fem årliga priser. Läs mer om Föreningen Vattens priser 

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Kontakter

   Presskontakt

   Presskontakt

   Presskontakt 0738-530 360