Gå direkt till innehåll
Evenemanget är inställt: Brunnslockspoesi för tredje året

Nyhet -

Evenemanget är inställt: Brunnslockspoesi för tredje året

OBS evenemanget är inställt! På grund av nattens kraftiga regn har VA SYD inte möjlighet att lägga ut brunnslockspoesi idag 16 november. Vi behöver fokusera alla resurser på att åtgärda översvämningar och störningar för våra kunder.

Välkommen att vara med när VA SYD för tredje året lägger ut poesibrunnslock i stadsmiljön. Årets brunnslockspoet är Ann Jäderlund och det första poesilocket läggs utanför Lomma bibliotek den 16 november klockan 13.00.

- Syftet är att uppmärksamma vattnet i staden, och få fler att upptäcka den dolda infrastrukturen som får vår stad att fungera, säger Kristina Hall, VA-strateg på VA SYD

  Ann Jäderlunds nyskrivna dikt har gjutits in i de 63 kilo tunga brunnslocken som allt eftersom kommer att placeras ut på ett 20-tal ställen runtom i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

  Ljud inifrån
  Hoppet ifall det hör
  Själva blåsten öppnar jorden
  Livslängden nere i jorden
  Det kan vara havet som rör sig
  Det kan vara vattnet som ännu lever

  Ett bibliotek av poesi på marken
  Brunnslocken blir som ett bibliotek på marken, för att dra uppmärksamhet till regn och klimatanpassning. Locken med tidigare års brunnslockspoeter Malte Persson och Mariam Naraghi ligger kvar, och sammanlagt finns det nu ett 50-tal runtom i VA SYDs medlemskommuner.

  Brunnslockspoesi
  Brunnslockspoesin är ett sätt att få fler att vända blicken mot gatan och upptäcka såväl poesi som regn – och vart regnet tar vägen. Men det är också ett sätt att använda en tidigare outnyttjad yta för konst och ta poesin till platser dit den annars sällan når, vilket bidrar till en mer lustfylld stad.

  Brunnslockspoesi startade som ett projekt inom Rain Gothenburg, en av Göteborgs satsningar inför stadens 400-årsjubileum.

  Brunnslockspoesin har nu etablerat sig och sprids vidare ut i Sverige. Utöver Göteborg och VA SYD medverkar Vakin med Umeå, Vindelns och Nordmalings kommuner samt Uppsala vatten.

  Välkommen att vara med när första poesilocket läggs på plats

  När: Inställt
  Var: Hamntorget Lomma, utanför Lomma bibliotek

  Under veckan uppmärksammas vattnet i staden lite extra även på Lomma bibliotek. Biblioteket tipsar om litteratur med vattentema. Barn och vuxna kan gå en tipspromenad om vatten och alla barn är välkomna att skriva egen brunnslockspoesi som sedan hängs upp på biblioteket för alla att ta del av.

  Juryns motivering 2023:
  ”Ända sedan debuten 1985 har Ann Jäderlund mutat in en helt egen plats i den svenska poesin. Från de tidiga diktsamlingarnas ängar och trädgårdar till det senaste ensamtalet med Paul Celan är tonen omisskännlig, och kursiver och spärrningar får läsaren att skärpa sin blick på orden och sidan. Med titlar som I en cylinder i vattnet av vattengråt och Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar finns det få poeter som är bättre lämpade att fylla ett brunnslocks koncentrerade format med en dikt över vilken strålar av både regn och sol snart kommer att flöda. Vi är mycket stolta att i år presentera en nyskriven Brunnslocksdikt av en av Sveriges mest älskade, betydelsefulla och tongivande poeter.”

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Regioner

  Kontakter

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360