Gå direkt till innehåll
Rörigt värre på Stora Villamässan! I VA SYDs monter lär du dig allt om översvämning och sopsortering.
Rörigt värre på Stora Villamässan! I VA SYDs monter lär du dig allt om översvämning och sopsortering.

Nyhet -

Översvämning och sopsortering på Stora Villamässan

Hur du som villaägare utformar din trädgård spelar roll för när det regnar riktigt mycket. På Stora Villamässan den 7-10 mars ger VA SYD tips och råd på vad du ska tänka på. Besökare får också möjlighet att klämma och känna på de nya soptunnorna, så kallade fyrfackskärl, som alla malmö- och burlövsbor får i år för att göra det ännu enklare att källsortera.

– Allt vatten får helt enkelt inte plats i ledningsnätet när det kommer extrema regn och skyfall. Men vi kan göra plats för det på andra ställen, i trädgården till exempel, säger Kristina Hall, ingenjör på VA SYD och programledare för satsningen Tillsammans gör vi plats för vattnet.

Arbetet med att skyfallssäkra Malmö är inte gjort i en handvändning. Men genom att arbeta tillsammans – VA SYD, Malmö stad och alla som bor och verkar i staden – är chansen större att lyckas. På mässan lär VA SYD ut de smartaste knepen samtidigt som man informerar om den ekonomiska ersättning husägare kan få när de gör rätt åtgärd.

Stora Villamässan i Malmö lockar varje år tusentals husägare, som VA SYD nu tar möjligheten att träffa. De nya fyrfackskärlen med källsortering för villahushållen i Malmö och Burlöv finns naturligtvis med på mässan. Utrullningen till villahushållen börjar i maj månad och håller på fram till november i år.

– En fungerande källsortering är bra för miljön och ett enkelt system på din egen tomt underlättar så att du slipper åka iväg för att lämna dina förpackningar. Undersökningar visar att insamlingen av förpackningsmaterial ökar med cirka 50 procent när kommuner inför fyrfackskärl, säger Ingela Morfeldt projektledare på VA SYDs avfallsavdelning.

Systemet finns redan i 22 skånska kommuner såsom Lomma, Lund, Svedala, Trelleborg och Helsingborg. Det innebär att 75 procent av Skånes kommuner har fyrfackskärl.

Vad är Tillsammans gör vi plats för vattnet?
VA SYDs satsning på att klimatmobilisera och skyfallsanpassa Malmö, Tillsammans gör vi plats för vattnet, startade 2017 och finansieras av Malmös VA-taxa. Arbetet bedrivs nära VA SYDs vanliga verksamhet men bidrar med extra satsningar som kräver resurser utöver vad som ryms i det dagliga arbetet. Det är en spjutspets där VA SYD kan göra mer, testa nya arbetsmetoder, driva nya samarbeten och involvera fler aktörer än vad som vanligtvis görs.

Vad är fyrfackskärl?
De två kärlen har totalt åtta fack för restavfall, matavfall, tidningar och förpackningar av plast, papper, metall, färgat och ofärgat glas. Det kommer också att finnas en liten box för lampor, batterier och småelektronik som man hänger på kärlet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll