Gå direkt till innehåll
Södervärns vattentorn är nu ur drift – efter 99 år i tjänst

Nyhet -

Södervärns vattentorn är nu ur drift – efter 99 år i tjänst

I våras tömdes Södervärns vattentorn på vatten och är därmed ur drift. Sedan 1916 har Södervärns vattentorn varit i tjänst och försörjt Malmöborna med dricksvatten.

Tornet byggdes som en konsekvens av den intensiva utvecklingsperiod Malmö genomgick i början av 1900-talet. Det var dåligt vattentryck i ledningarna, brandförsvaret var inte nöjda och när de allmänna vattenklosetterna kom 1908 var det nödvändigt med åtgärder för att höja vattentrycket i ledningarna. Vattentornet var en av flera lösningar och ritades av stadsarkitekten Salomon Sörensen och byggentreprenör var J A Persson. Högt upp i tornet sitter vattencisternen i järn (18 m i diameter) som Kockums Mekaniska levererade och som rymmer 2300 m3 vatten med en högvattenyta på 50 meter över havsytan. Totala kostnaden för tornbygget blev 310 000 kr när det stod färdigt 1916.

Stängningen av vattentornet har föranletts av flera orsaker, främsta anledningen är det dåliga skick som taket är i. Det gäller både in- och utsidan, vilket kan påverka kvalitén på dricksvattnet. Arbetsmiljöförhållandena är inte heller bra. Det rådde andra förutsättningar 1916 när tornet byggdes med vindlande smala trappor och trånga utrymmen, om än i en vacker miljö. Slutligen ska alla vattentorn säkerhetsklassas och det känns inte lämpligt att stängsla in tornet och stänga av för omgivningen i den parkmiljö som tornet står i idag.

En epok har med andra ord gått ur tiden och detta är något som VA SYD har planerat för under några år. Till exempel har vi provstängt tornet under kortare perioder för att följa upp hur dricksvattenleveransen i Malmö har påverkats. Nu fokuserar vi på våra övriga tre vattentorn och bland annat har Botildenborgs vattentorn genomgått omfattande renoveringar och säkrar nu upp den drift som Södervärns vattentorn tidigare stod för.

Vad som nu händer med tornet är oklart i dagsläget. Med nostalgi konstaterar vi att efter 99 år är det över för Södervärns vattentorn, det är inte illa för en investering att hålla så länge! Vem vet vad som nu väntar för ett vattentorn byggt i en arkitektur påverkad av jugend- och nationalromantiska strömningar och vars specifika utseende väldigt många har åsikter om.

Anekdoter om vattentornet hittar du här

Relaterade länkar

Ämnen

Regions


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360
Dag Oredsson

Dag Oredsson

Presskontakt Kommunikationschef Avdelningschef Kund & Kommmunikation 040-635 03 24

Relaterat material