Gå direkt till innehåll
Tänk nytt och rädda matrester - bli en Resterkock .
Tänk nytt och rädda matrester - bli en Resterkock .

Nyhet -

Tävla i Resterkocken och lär dig tänka nytt om matrester

Hur kan du rädda det torra brödet? Är ägget verkligen gammalt efter bäst-före-datum? Resterkocken är tävlingen som prisar hur man på ett idérikt sätt tar tillvara matrester och minskar matsvinnet.

- Resterkocken är en rolig och lustfylld tävling som ökar medvetenheten om att laga mat på rester. Det ligger ett stort värde i att lära sig att använda allt man har i kylen så att man undviker att slänga mat. Att utgå ifrån vad som finns och bara lägga till någon ingrediens istället för att göra tvärt om. Jag hoppas att många skolklasser satsar på att vara med i denna inspirerande tävling i år, säger Ingela Morfeldt, projektledare på VA SYD.

  Så här går tävlingen till:

  Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

  Vem kan tävla?

  Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.

  Fina priser:

  Nytt för i år – två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.

  Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9.

  Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

  Tävlingsperiod:

  Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2021.

  Vinn med hjälp av hjärtröster:

  Ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr) tilldelas det tävlingsbidrag som fått flest hjärtröster! Dela länken till ert bidrag med föräldrar, vänner och andra elever på skolan för att få så många röster som möjligt!

  Jury:

  Sandra Mastio

  Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT.

  Malin Broman

  Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs.

  Erik Andersson

  Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. Vinnare av bland annat Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris.

  Visste du detta om matsvinn:

  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

  Om Resterkocken:

  Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad kommuner.

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Kontakter

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360