Gå direkt till innehåll

Nyhet -

VA SYD häver bevattningsförbudet i Hurva, Eslövs kommun

Den 1 september avslutas bevattningsförbudet i Hurva i Eslövs kommun. Vattennivån i brunnen som förser Hurva med dricksvatten är åter stabil.

VA SYD införde bevattningsförbud i Hurva den 2 juni. Dricksvattenförbrukningen var då väldigt hög och vattennivån i Hurvas brunn var kritiskt låg. VA SYD behövde vid upprepade tillfällen fylla på reservoaren med hjälp av tankbil för att vattnet inte skulle ta helt slut.

Syftet med att införa bevattningsförbud är att säkerställa att dricksvattnet räcker till mat, dryck och hygien. Genom att inte använda dricksvatten till exempelvis bevattning, poolfyllning och högtryckstvätt kan vattenförbrukningen hållas på en låg och jämn nivå. Det är en förutsättning för att vattnet i brunnen ska räcka för hushållsbehov hela sommaren.

I slutet på augusti är nivån i brunnen åter stabil och därför avslutas bevattningsförbudet.

Hurvas vattenförsörjning i framtiden

VA SYD jobbar med flera olika åtgärder för att säkra VA-försörjningen i sydöstra Eslöv och nordöstra Lund (Hurva, Löberöd, Harlösa, Flyinge och Södra Sandby).

För dricksvattenförsörjningen i Hurva planerar vi att anlägga en dricksvattenledning från Flyinge till Hurva. Överföringsledningen kommer att höja kapaciteten och minska Hurvas sårbarhet.

Arbetet är under planering med preliminär start 2025 och färdigställande 2029. Fram till dess kommer situationen att se ut som idag med långvariga bevattningsförbud under somrarna.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll