Gå direkt till innehåll
Resterkockar i köket
Resterkockar i köket

Pressmeddelande -

Bäst på rester – här är vinnarna

Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crepes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept. Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna.

- Matsvinn är ohållbart både för miljön och plånboken och är ett stort resursslöseri. Vi är glada över att så många har engagerat sig i årets Resterkocken. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta innan maten kastas, säger Ingela Morfeldt, projektledare på VA SYD. Så klart är vi lite extra stolta över att Sofielundsskolan i Malmö vann förstapriset på 3 000 kronor till klasskassan, fortsätter Ingela Morfeldt. Vi hade dessutom flera skolor i Malmö stad och Burlövs kommun som vann presentkort på klassfest från Matsmart. Det är Backaskolan, Stenkulaskolan och Mellanhedsskolan i Malmö och Dalslundsskolan i Åkarp.

Totalt kom det in 160 bidrag. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

Här presenteras årets 24 vinnande bidrag i Resterkocken:

www.resterkocken.se

Kontaktperson: 

Ingela Morfeldt, projektledare, VA SYD, 040-635 04 49

Fakta om matsvinn:

 • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
 • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
 • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.
 • Så här gick tävlingen till:
  Laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

 • Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2018. Resterkocken återkommer hösten 2019.

  Om Resterkocken:
  Resterkocken riktar sig till grundskolorna i södra och nordvästra Skåne. Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken är ett initiativ av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360