Gå direkt till innehåll
Under bevattningsförbud är det förbjudet att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare
Under bevattningsförbud är det förbjudet att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare

Pressmeddelande -

​Bevattningsförbud införs i Hurva, Eslövs kommun

Från och med 25 juni och tills vidare gäller bevattningsförbud i Hurva i Eslövs kommun. Skälet är låg grundvattennivå i brunnen som förser Hurva med dricksvatten.

VA SYD inför från och med 25 juni bevattningsförbud i Hurva. Anledningen är låg grundvattennivå i den borrade brunn som förser Hurva med dricksvatten. Bevattningsförbudet gäller tills vidare för alla som använder kommunalt dricksvatten i Hurva.

̶  Nu måste alla boende i Hurva hjälpas åt att dra ner på vattenförbrukningen, som är mycket högre än normalt. Förbrukningen måste kraftigt minska annars riskerar vi en situation där vattnet tar slut. Dricksvattnet ska prioriteras till mat, dryck och hygien, säger Lars Alm, enhetschef, dricksvattenavdelningen på VA SYD.

Att vara sparsam med vattnet är inte bara något som gäller när bevattningsförbud införs. VA SYD ser ökad förbrukning av dricksvatten och nivåerna närmar sig tyvärr de vi hade under värmeböljan 2018. Det gäller i VA SYD-kommunerna men även i många andra kommuner i sydvästra Skåne.

̶  Vattenverken har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. Det kan bli allvarliga konsekvenser om vattnet skulle sina för att förbrukningen är för hög. Att stå utan vatten är ett läge vi måste undvika eftersom det försvårar vardagen oerhört, och vi måste hjälpas åt att använda vattnet hållbart och sparsamt, säger Lars Alm. 

Vad innebär bevattningsförbud?

Under bevattningsförbudet är det förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:

  • Bevattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare (bevattning får ske med vattenkanna).
  • Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
  • Fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
  • Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.

Vem gäller detta?

Bevattningsförbudet gäller för privatpersoner, fastighetsbolag, företag, lantbrukare – alla som använder kommunalt dricksvatten i Hurva. För dig med egen brunn ansvar du själv för ditt vatten, men vi råder även dig att vara sparsam om vi har en lång torrtid framför oss. Det är samma grundvatten vi använder.

Hur får kunderna information om vad som gäller?

Information går ut via vasyd.se, sociala medier och via sms, om du har registrerat ditt telefonnummer. Läs mer om hur VA SYDs sms-tjänst fungerar här: https://www.vasyd.se/Artiklar/Sjalvservice/SMS-avi...

Tips för att hushålla med vattnet

  • Använd dricksvattnet där det behövs mest – till mat, dryck och hygien
  • Tänk på att gräsmattan klarar sig även om den blir gul. Den har ett stort och kraftigt rotsystem, när det kommer regn igen går det snabbt för gräsmattan att återhämta sig och börja grönska.
  • Samla vatten när du sköljer grönsaker eller kokar ägg och använd till bevattning
  • Stäng av kran och dusch medan du borstar tänderna eller tvålar in dig
  • Samla regnvatten i en tunna eller annat kärl och använd det till bevattning.

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll