Gå direkt till innehåll
En utställning kommer rullande! Den ska lära malmöbor att skörda regnvattnet.
En utställning kommer rullande! Den ska lära malmöbor att skörda regnvattnet.

Pressmeddelande -

Cyklande utställning lär malmöbor skörda regnvatten

Med en mobil utställning på cykel vill VA SYD få fler malmöbor att göra plats för vattnet i sina egna trädgårdar. Bland annat vill man få fler uppmärksamma på de 2 500 kronor som VA SYD betalar i ersättning för varje stuprör som på ett godkänt sätt kopplas bort från ledningsnätet i Malmö.

– Genom att synas och finnas där malmöborna rör sig når vi fler. Vi kan inte förvänta oss att folk ska leta upp oss, vi måste leta upp dem, säger Nina Steiner, kommunikatör på VA SYD.

Omgiven av fågelkvitter, fri från avgaser och med budskap som alla har glädje av, gör VA SYDs cyklande ”Skörda regnvattnet-utställning” entré i Malmös stadsbild. Ett specialdesignat skåp på en lastcykel fungerar som reklampelare där cykeln rullar fram. På valda platser stannar cykeln, öppnar ena väggen på skåpet och simsalabim – fram tittar en inspirerande utställning.

– Att skörda regnvatten är smart, både för att ta vara på det vatten vi har och för att förebygga översvämning när det regnar riktigt mycket. Ju fler som tar hand om regnvattnet från stuprören i trädgården desto bättre. Då hjälps vi åt att avlasta ledningarna när det regnar ordentligt. Dessutom får du prima regnvatten till trädgården under torra dagar, säger Kristina Hall, dagvattenexpert på VA SYD.

Att avlasta ledningsnätet är anledningen till att VA SYD betalar ersättning till dem som kopplar sina stuprör från ledningsnätet. När avloppsrören blir fulla – till exempel vid skyfall – tar vattnet andra vägar, något som många malmöbor har märkt av i form av källaröversvämningar.

Invigning
På onsdag den 22 maj inviger VA SYD utställningen. Invigningen sker klockan 9.30 på Bagers Plats i Malmö.

Nyfiken på cykelutställningen?
På lördag den 25 maj är VA SYD på plats i Söderkullaparken klockan 11-13. Där kan den mobila utställningen beskådas i samband med invigningen av parken som rustats upp och skyfallsanpassats. Nina Steiner från VA SYD kommer att vara på plats för att visa och svara på frågor.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD renar, kvalitetssäkrar och levererar dricksvatten och tar hand om det som spolas ner i våra avlopp för att vårda hav och vattendrag. Vi hanterar skyfall genom att skapa kreativa lösningar för vattnets väg – och samlar in avfall och matrester för återvinning och återbruk. Vi motiverar och inspirerar våra kunder till att göra smarta miljöval.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterade event