Gå direkt till innehåll
Koka vattnet innan förtäring
Koka vattnet innan förtäring

Pressmeddelande -

Kokningsrekommendation av dricksvattnet i Vombs by, Lunds kommun

Boende i Vombs by som är anslutna till det kommunala dricksvattennätet rekommenderas att koka sitt dricksvatten innan förtäring. Rekommendationen gäller tills vidare.

För några veckor sedan genomförde VA SYD en luft-vatten-spolning i Vombs by i syfte att få bort bitumenbitar ur ledningsnätet. En bieffekt som kan uppstå av en så kraftig spolning är att bakterietillväxt kan uppstå efter själva spolningen. Bakterietillväxten uppkommer på grund av att den naturliga biofilmen i ledningarna rivs loss och orsakar en obalans i bakteriefloran i ledningsnätet.

För att minska risken för bakterietillväxt har VA SYD genomfört ett spolprogram i Vombs by under de senaste veckorna. Det har också pågått en regelbunden provtagning av vattenkvaliteten.

Dessvärre visar nu senaste provtagningen att det ändå finns en tillväxt av koliforma bakterier i ledningsnätet i Vombs by. VA SYD arbetar nu med fortsatt spolning och utökad daglig provtagning för att ringa in problemet.

Kokningsrekommendationen hävs först när vi har två på varandra följande godkända provresultat säger Josefin Barup, utvecklingsingenjör på VA SYD. Varje provtagning tar drygt ett dygn att få svar på. 

Nästa informationstillfälle är på onsdag 8 september klockan 16.00 via VA SYDs hemsida.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll