Gå direkt till innehåll
Nobeltorget var en av hållplatserna med flest besökare under våren.
Nobeltorget var en av hållplatserna med flest besökare under våren.

Pressmeddelande -

Nu återvänder succén Pop-up Returen till en plats nära dig

VA SYDs turnerande avfallstjänst för återvinning och återbruk som startade i våras har blivit en populär och framgångsrik mötesplats för stadsbor som har avfall eller prylar att bli av med. Under våren samlades över 30 ton avfall in.

Avfallstjänsten Pop-up Returen hade turnépremiär i april och har gjort succé i Malmö med mycket besökare, härlig stämning och helt otroliga mängder återbrukade grejer och insamlat avfall. Mer än 30 ton har samlats in.

– Under våren har vi haft nästan 3 500 besökare och samlat in närmare 9 ton saker till återbruk. Dessutom har vi samlat in nästan 10 ton farligt avfall som annars kanske legat hemma och skräpat eller i värsta fall hamnat på fel ställe. Detta signalerar att tjänsten verkligen behövs, säger Ida Björling, samordnare för Pop-up Returen hos VA SYD.

  En kommentar från en besökare under våren är talande för att det finns ett behov av tjänster som Pop-up Returen:

  ”Detta är ett vinnande koncept för oss stadspersoner utan tillgång till bil men som ändå vill återvinna eller lämna in saker för återbruk. Slipper ångesten över att ha massa smågrejer hemma som jag inte kan slänga i hyreshusets avfallshantering.”

  Höstpremiär 15 augusti

  I höst återkommer Pop-up Returen till samma platser och med samma intervall. Premiär blir det på tisdag 15 augusti på Sevedsplan klockan 15-19. Höstens sista stopp blir den 12 oktober på Allétorget i Hyllie. Varje hållplats får besök tre gånger under hösten.

  – Vi är otroligt stolta och glada över hur väl Pop-up Returen tagits emot av malmöborna. Under hösten kommer vi att utvärdera tjänsten med målet att under 2024 skala upp till ännu fler stopp både i Malmö och Burlöv, säger Caroline Steinwig, enhetschef VA SYD.

   Gratis att ta och lämna saker

   På Pop-up Returen finns en specialbyggd vagn med byteshörna där besökare både kan lämna och hämta prylar och kläder för återbruk, alldeles gratis.

   Utöver byteshörnan kan malmöborna också lämna både farligt avfall, elektronikavfall och grovavfall. Farligt avfall är till exempel kemikalier och färgburkar, elektronikavfall kan bestå av gamla mobiler, trasiga datorer, sladdar och bildskärmar. Grovavfall kan vara en trasig cykel, en madrass eller en utsliten soffa.

   Farligt avfall Pop-up Returen
   Nästan 10 ton farligt avfall samlades in under våren i samarbete med Sysav.

   Syftet är att underlätta för boende i närområdet att enkelt bli av med sitt avfall, men även att främja återbruk och cirkularitet. Det ska vara enkelt att ta sig dit med cykel eller till fots.

   Pop-up Returen är ett samarbete mellan VA SYD, Drevet och Sysav.

   Turlista sommar/höst 2023

   Öppettider: Klockan 15-19

   Sevedsplan Sofielund: 15 augusti, 5 september*, 26 september

   Nobeltorget: 17 augusti, 7 september*, 28 september

   Claesgatan Möllevången: 22 augusti, 12 september*, 3 oktober

   Limhamns torg: 24 augusti, 14 september*, 5 oktober

   Örtagårdstorget Rosengård: 29 augusti, 19 september*, 10 oktober

   Allétorget Hyllie: 31 augusti, 21 september*, 12 oktober

   *På dessa datum finns Fixoteket på plats med symaskin, verktyg och personal för tips och råd för dem som vill laga eller fixa något på egen hand.

   Statistik Pop-up Returen april – juni 2023

   • Antal besökare: 3 386
   • Insamlat till återbruk: 8 569 kg
   • Insamlat farligt avfall: 9 702 kg
   • Insamlat grovavfall: 14 670 kg

   Relaterade länkar

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner


   VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år.

   Kontakter

   Presskontakt

   Presskontakt

   Presskontakt 0738-530 360

   Relaterat innehåll