Gå direkt till innehåll
Schysst mot miljön – tänk på vad du häller i avloppet

Pressmeddelande -

Schysst mot miljön – tänk på vad du häller i avloppet

Det finns idag en mängd olika ämnen i vår omvärld som varken är bra för oss eller vår natur. Miljöbudskapen är många, och något vi inte alltid tänker på är att det vi häller i avloppet kan påverka vår miljö.

Det vatten du använder hemma, när du diskar, duschar, tvättar eller går på toaletten, leds vidare till våra avloppsreningsverk. Där renas vattnet i olika processer innan det går ut i våra sjöar och hav.

Idag är våra avloppsreningsverk byggda för att rena vattnet från främst organiska ämnen, kväve och fosfor. Men allt kan inte renas och vissa ämnen, som exempelvis kemikalier och läkemedel, går vidare ut i vår natur.

- Medvetenheten är inte så stor om vad som händer med vattnet efter att det spolats ner i vasken. Att till exempel kemikalierna i rengöringsmedel och målarfärg inte renas, utan till slut hamnar i vår natur, har inte alla kunskap om, säger Agneta Leander, miljöingenjör VA SYD

Men alla kan vi vara schyssta mot miljön, och det är inte så svårt. Ett bra och väldigt enkelt tips är naturligtvis att tänka på vad du häller i avloppet. Om du därtill använder miljömärkta produkter är du ett bra steg på vägen.

- Med kampanjen ”Schysst mot miljön” vill vi väcka tanken att vi kan vara schyssta mot miljön genom att ha koll på vad vi spolar ner i avloppet. Med små insatser, kan var och en vara med och göra skillnad, säger Cecilia Röstin, kommunikatör VA SYD.

Ta del av våra enkla och schyssta tips för miljön – www.vasyd.se/rentvatten

Ämnen

Taggar

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering åt mer än en halv miljon människor. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, sortera ditt avfall och tänka på vad du spolar ner i avloppet. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat material

Relaterade nyheter