Gå direkt till innehåll
Tack alla Malmö- och Burlövsbor - nu är vi halvvägs

Pressmeddelande -

Tack alla Malmö- och Burlövsbor - nu är vi halvvägs

Insamlingen av matavfall i Malmö och Burlöv rullar på. Under maj månad samlade Malmö- och Burlövsborna in 23 % av allt matavfall.

”Det innebär att vi har kommit drygt halvvägs, eftersom vårt mål är att 40% av matavfallet ska samlas in till 2015”, säger Ingela Morfeldt, projektledare för matavfallsinsamlingen på VA SYD.

”Det bästa är så klart att äta upp maten men slängd mat gör nytta när den omvandlas till miljövänligt biogasbränsle och biogödsel.”

Det slängs över 33 000 ton matavfall i Burlöv och Malmö varje år. Den obligatoriska matavfallsinsamlingen startade i maj förra året. Nästa stadsdel som startar är Södra Innerstaden i slutet av juni, sedan följer Västra Innerstaden i slutet av september och Fosie i november. Resterande stadsdelar; Rosengård, Kirseberg, Centrum och Oxie börjar sortera matavfall under 2014.

Fakta

  • Den 21 december 2011 beslutade kommunfullmäktige i Malmö att införa obligatorisk utsortering av matavfall.
  • Den 20 februari 2012 beslutade kommunfullmäktige i Burlöv att införa obligatorisk utsortering av matavfall.
  • Allt insamlat matavfall omvandlas till biogas och biogödsel.

  • Biogas är en gas som bildas genom nedbrytning av matavfall, avloppsslam, gödsel, lantbruksgrödor eller genom förgasning av biomassa.

Läs mer om matavfall på www.vasyd.se/matavfall


 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering åt mer än en halv miljon människor. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, sortera dina sopor och tänka på vad du spolar ner i avloppet. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360