Gå direkt till innehåll
VA SYD häver bevattningsförbudet i Hurva, Eslövs kommun

Pressmeddelande -

VA SYD häver bevattningsförbudet i Hurva, Eslövs kommun

Från och med 30 september gäller inte längre bevattningsförbudet i Hurva i Eslövs kommun. Vattennivån i brunnen som förser Hurva med dricksvatten är åter stabil.

VA SYD införde bevattningsförbud den 10 juni på grund av en riskabelt låg grundvattennivå i den borrade brunn som förser Hurva med dricksvatten. Boende i Hurva har hörsammat förbudet och hjälpt till att undvika förbrukningstoppar. Tack vare allas hjälpsamhet har VA SYD kunnat leverera vatten för hushållsbehov under hela perioden.

Framtidens vattenförsörjning i Hurva

VA SYD jobbar med flera olika åtgärder för att säkra VA-försörjningen i sydöstra Eslöv och nordöstra Lund (Hurva, Löberöd, Harlösa, Flyinge och Södra Sandby).

För dricksvattenförsörjningen i Hurva planerar vi att anlägga en dricksvattenledning från Flyinge till Hurva. Det är idag inte ett alternativ att bygga ett nytt vattenverk i Hurva då råvattentillgången är för dålig.

Överföringsledningen mellan Flyinge och Hurva kommer att höja kapaciteten och minska Hurvas sårbarhet. Vi kan då också styra om och få utökade mängder vatten från andra håll i ledningsnätet om det under en period behövs mer vatten.

Arbetet är under planering med preliminär start 2025 och färdigställande 2029. Fram till dess kommer situationen att se ut som idag med risk för bevattningsförbud vid torrt väder. Samtidigt har vi en beredskapsplan som ska se till att det alltid kommer att finnas tillgång till hushållsvatten.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll