Gå direkt till innehåll
Världstoalettdagen 19 november - gilla vår toalett lite extra

Pressmeddelande -

Världstoalettdagen 19 november - gilla vår toalett lite extra

Den 19 november är det Världstoalettdagen – ett initiativ från FN för att belysa att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till toalett.

Vi uppmärksammar dagen med att gilla vår toalett lite extra!

Samtidigt som vi vill väcka tanken på hur vi tar hand om våra toaletter och avloppssystem. Vi spolar varje år ner en mängd skräp i våra toaletter, dessutom hamnar flera ämnen i avloppet som kan skada vårt vatten och vår natur. 

Kiss, bajs och toapapper – är bra grejer för toaletten, övriga föremål som spolas ner fastnar i pumpstationer och reningsgaller på väg till avloppsreningsverket; och ställer till stora problem i reningsprocessen. Våtservetter, tops och tandtråd är några exempel som är utmärkta för en sophink, istället för nerspolning.

Tänk därtill på vilka medel du rengör din toalett med, miljömärkta produkter är bra val. Och glöm inte att miljöfarligt avfall som aceton, lösningsmedel och nagellack, inte hör hemma i avloppet utan ska sorteras på återvinningscentral.

Kolla in Skitgalleriet - Mitt Vattens digitala utställning - där tre unga konstnärer har skapat konst av skräp som samlats in från våra avloppsreningsverk runt om i Sverige. Med ett kreativt grepp illustreras allt från legobitar och golfbollar till fett och målarfärg. På www.mittvatten.se/skitgalleriet kan du se utställningen och läsa hur konstnärerna arbetat med sina verk.

Ämnen

Taggar

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, renar avloppsvatten och har hand om avfallshantering åt mer än en halv miljon människor. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, sortera ditt avfall och tänka på vad du spolar ner i avloppet. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360
Dag Oredsson

Dag Oredsson

Presskontakt Kommunikationschef Avdelningschef Kund & Kommmunikation 040-635 03 24