Följ VA SYD

7 sköna tips för kranvatten

Blogginlägg   •   Jun 09, 2015 10:00 CEST

Tänk så fantastiskt, att vi kan ta friskt, gott vatten direkt från kran. Nästan så att vi ibland glömmer bort hur lyxigt det är.

Är inte i många andra länder som kranvattnet är så gott och friskt. Dessutom räknas kranvatten som ett livsmedel i Sverige - det är till och med vårt mest kontrollerade livsmedel.

Egentligen är det rätt konstigt att kranvatten inte är dyrare än vad det är, endast några ören betalar du för en liter vatten från kranen. Ganska lite jämfört med vattnet på flaska i affären.

Har du koll på att du till stor del består av vatten, hela 60 % av dig är vatten. Därför att det bra att fylla på ofta, helst en liter per dag. Och gärna mer under varma sommardagar. Fyll en flaska och ta med dig.

Kranvatten är ju friskt och gott som det är, men även fräscht att variera med olika smaksättningar. En kvist färsk mynta och fräscha jordgubbar är både smakfullt och dekorativt. Pressade citrusfrukter är uppfriskande. Eller varför inte testa olika smaksättningar och hitta din egen favorit? I en fin kanna eller karaff, så blir det extra somrigt.

7 sköna tips för kranvatten

  1. Karaff med kvist – fyll en glaskaraff med vatten från din kran. Lägg i hela, sköljda kvistar av mynta.
  2. Isande hallon – lägg färska hallon i en isbitsform, fyll på med vatten och ställ in i frysen. Vid servering, fyll en glaskanna med kallt kranvatten och lägg i de dekorativa och goda isbitarna.
  3. En klyfta grapefrukt och några blad basilika är en skön kombination i kranvattnet.
  4. Skivor av färsk ananas och en kvist rosmarin är oväntat gott, samt väldigt dekorativt.
  5. Melonkuber – skär vattenmelon i kuber och frys in styckevis. Servera melonkuberna isande kalla i en kanna med vatten.
  6. Färsk ingefära och citron är uppfriskande med sting. Dessutom en extra vitaminkick.
  7. Retrolemonad – en klassiker är flädersaft blandat med kolsyrat vatten, nästan som läskedryck fast godare.

Vill du veta mer om ditt kranvatten - www.vasyd.se/kranvatten