Gå direkt till innehåll
Matavfall
Matavfall

Pressmeddelande -

Malmö och Burlöv når nationella målet – samlar in 50 procent av allt matavfall.

Målet att samla in mer än hälften av allt matavfall nåddes under oktober i Malmö stad och Burlövs kommun. Nu arbetar VA SYD vidare för att minska matsvinnet ytterligare. Genom en rad informationsinsatser ska hushållen inspireras till att använda mat och rester smartare.

- Vi har äntligen nått det nationella målet att samla in 50 procent av allt matavfall i Malmö och Burlöv. Med målet uppfyllt är det dags att ändra fokus och istället börja prata om matsvinn, för nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas, säger Ingela Morfeldt, projektledare på VA SYD som arbetar med informationskampanjen.

Ett genomsnittligt hushåll slänger mat för upp till 6 000 kronor om året, helt i onödan. Många hushåll köper mer än de kan använda och är dåliga på att ta hand om resterna.

Även livsmedelsindustrin, butiker, storkök och restauranger slänger mycket mat, men hushållen står för den största delen. En familj på fyra personer slänger cirka 1 kg matavfall om dagen och det kastas cirka 940 000 ton mat varje år i Sverige.

Ur ett globalt perspektiv är det en tredjedel av all mat som odlas och produceras som slängs. Det årliga globala matsvinnet skulle kunna förse tre miljarder människor med mat under ett år. FN:s hållbarhetsmål siktar på en minskning av matsvinnet med 50 procent till 2030.

- Det finns pengar att spara för en familj genom att minska matsvinnet och med VA SYDs arbete vill vi göra fler medvetna om hur mycket mat som slängs i onödan och inspirera till att planera bättre, laga mat på rester och först och främst använda det som finns hemma i kylen, fortsätter Ingela Morfeldt.

Produktion av mat ger miljöpåverkan på flera olika områden och att minska matsvinnet innebär en minskad miljöpåverkan genom lägre energianvändning, råvaruförbrukning och utsläpp vid produktion, transport och hantering av livsmedel minskar.

Några tips till bättre planering för att minska matsvinnet:

  • Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.
  • Köp hellre lite men ofta. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs.
  • Köp mat med kort datum. Om du vet att du ska äta maten inom en snar framtid kan du köpa mat med kort tid kvar innan bäst före-dag.
  • Om du köper storpack– dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
  • Ha koll på maten i kylskåpet och frys in mat som börjar bli gammal, om den inte kan ätas upp direkt. Många livsmedel, till exempel mjölk, grädde, ost, smörgåsskinka och matrester går bra att frysa.


    Källor: Naturvårdsverket, SVT, Livsmedelsverket

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360