Gå direkt till innehåll
Nya sopbilarna kommer att rulla i Malmö och Burlöv
Nya sopbilarna kommer att rulla i Malmö och Burlöv

Pressmeddelande -

Nya vita sopbilar och nya hämtningsdagar i Malmö och Burlöv

1 april får många hushåll i Malmö och Burlöv nya sophämtare. VA SYD byter entreprenör för hämtningen av hushållsavfall. Det innebär nya hämtningsdagar för majoriteten av villahushållen och för en del flerfamiljsfastigheter och verksamheter.

Från och med den 1 april kommer nya vita sopbilar att hämta sopor i stora delar av Malmö och Burlöv, i stället för de tidigare röda. VA SYD byter entreprenör för alla villaägare samt hälften av flerfamiljsfastigheterna i Malmö och Burlöv. De nya bilarna är fossilfria och körs med biogas. Biogasen produceras bland annat av det matavfall som Malmö- och Burlövsborna samlar in.

- Bytet av entreprenör kan innebära en ökad risk för förseningar den första tiden. Därför rekommenderar vi kunderna att låta sina kärl stå framme tills de är tömda, så att de är tillgängliga när chaufförerna kommer, säger Lars-Fredrik Alingfeldt, enhetschef på Avfallsavdelningen.

Nya hämtningsdagar från 1 april
Detta innebär att de flesta villahushåll får nya hämtningsdagar. Alla villahushåll och berörda fastigheter och verksamheter kommer att få information om sophämtningen i sin brevlåda.

Fyrfackskärlen rullas ut från maj till november
De nya bilarna som hämtar sopor i villakvarteren har fyra separata fack för soporna och är alltså förberedda för de nya fyrfackskärlen med full källsortering som kommer senare i vår. Utbytet till de nya kärlen startar under maj månad och kommer att vara klart i november. Villahushållen kommer att få information hemskickad när det är dags för utbytet. Från och med den 1 maj kan villahushållen se när utbytet sker på vasyd.se.

Standardabonnemanget är två fyrfackskärl med tillhörande elektronikbox, så att man kan sortera sitt avfall på sin egen tomt. Det blir enklare och smidigare att återvinna förpackningsmaterial, tidningar, småelektronik, lampor och batterier. Efter införandet slipper de villaboende att åka iväg till återvinningsstationen eller återvinningscentralen för att bli av med avfallet. Mer information på vasyd.se/fyrfack

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD renar, kvalitetssäkrar och levererar dricksvatten och tar hand om det som spolas ner i våra avlopp för att vårda hav och vattendrag. Vi hanterar skyfall genom att skapa kreativa lösningar för vattnets väg – och samlar in avfall och matrester för återvinning och återbruk. Vi motiverar och inspirerar våra kunder till att göra smarta miljöval.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360