Gå direkt till innehåll
Niklas under uppbyggnaden av VA SYDs monter på Stora Villamässan i Malmö.
Niklas under uppbyggnaden av VA SYDs monter på Stora Villamässan i Malmö.

Pressmeddelande -

VA SYD pratar översvämningar och sopsortering på Stora Villamässan

Villaägare kan vara med och förebygga översvämningar i samband med skyfall. Därför deltar VA SYD på årets Stora Villamässa den 1-4 mars för att ge tips och råd. I gränslandet mellan villa- och trädgårdsdelen på mässan visas också hur de nya fyrfackskärlen för avfall ser ut.

Med den långsiktiga satsningen Tillsammans gör vi plats för vattnet intensifierar VA SYD sitt arbete med att skyfallssäkra Malmö. En del av arbetet riktar sig till Malmös villaägare med inspiration, tips och exempel på hur de kan göra plats för vattnet i trädgården istället för att låta det rinna ner i ledningsnätet. Deltagande på årets Stora Villamässa är ett sätt att nå ut med detta.

– Allt vatten får helt enkelt inte plats i ledningsnätet när det kommer extrema regn och skyfall. Men vi kan göra plats för det på andra ställen, i trädgården till exempel, säger Kristina Hall som är programledare för Tillsammans gör vi plats för vattnet.

Stora Villamässan i Malmö lockar varje år många tusen fastighetsägare, som VA SYD nu tar möjligheten att träffa. Nästa år inför VA SYD fyrfackskärl för villahushållen i Malmö stad och Burlövs kommun. De nya kärlen kommer att presenteras på mässan.

– En fungerande källsortering är bra för miljön och ett enkelt system på din egen tomt underlättar så att du slipper åka iväg för att lämna dina förpackningar. Undersökningar visar att insamlingen av förpackningsmaterial ökar med ca 50 procent när kommuner inför fyrfackskärl, säger Ingela Morfeldt projektledare på VA SYDs avfallsavdelning.

Systemet finns redan i 21 skånska kommuner såsom Lomma, Lund, Svedala, Trelleborg och Helsingborg. 2019 kommer 75 procent av Skånes kommuner att ha fyrfackskärl.

Vad är ”Tillsammans gör vi plats för vattnet”?

Tillsammans gör vi plats för vattnet startade 2017 och finansieras av Malmös VA-taxa. Arbetet bedrivs nära VA SYDs vanliga verksamhet men bidrar med extra satsningar som kräver resurser utöver vad som ryms i det dagliga arbetet. Det är en spjutspets där VA SYD kan göra mer, testa nya arbetsmetoder, driva nya samarbeten och involvera fler aktörer än vad som vanligtvis görs.

Fyrfackskärl

De två kärlen kommer att ha totalt åtta fack för restavfall, matavfall, tidningar och förpackningar av plast, papper, metall, färgat och ofärgat glas. Det kommer också att finnas en liten box för lampor, batterier och småelektronik som man hänger på kärlet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll