Gå direkt till innehåll
Bara kiss, bajs och toalettpapper i toaletten!
Bara kiss, bajs och toalettpapper i toaletten!

​Toalettupproret – nu slutar vi fulspola!

Tid 19 November 2018 00:00 – 23:55

Plats På närmsta toalett

Kanelbullens dag i all ära, men den 19 november infaller Världstoalettdagen för att uppmärksamma att en tredjedel av jordens befolkning saknar tillgång till toalett och värdig hygien. I Sverige har vi gott om toaletter, men vi måste ta hand om vårt vatten och sluta använda toaletten som en papperskorg.

VA SYD firar världstoalettdagen med ett upprop till alla att sluta fulspola. Våtservetter? Nej. Örontops? Nej. Kondomer? Nej. Snus? Nej. Tamponger? Nej. Mobiler? Nej. Cigg? Nej. Alltså, vad får man spola ner i toaletten? Bara KISS, BAJS och TOALETTPAPPER.

Den 19 november går startskottet!

Länk till VA SYDs evenemang Toalettupproret på Facebook.


Fakta om fulspolning

  • Mängder av skräp spolas ner i svenska toaletter och orsakar stopp i ledningarna och problem på avloppsreningsverken. Bara i Malmö rensar VA SYD bort runt 650 000 kilo skräp per år från avloppsvattnet.
  • Var tredje svensk vet inte om att hushållspapper och våtservetter inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar*.
  • Toalettpapper är inga problem för avloppsreningsverken. Papperet löses nämligen upp i kontakt med vatten. Hushållspapper kan däremot proppa igen ledningarna, eftersom det är gjort för att suga upp vatten och sväller när det blir blött.
  • Våtservetter löser inte upp sig i vatten utan tvinnar sig till långa rep i ledningsnätet som orsakar stopp i pumpstationer och avloppsreningsverk.
  • Snus och cigarettfimpar innehåller kadmium, en miljöfarlig tungmetall, som vi varken vill ha i vattnet eller slammet på avloppsreningsverken. Varje dag spolar svenskarna ner ca 4 miljoner snusprillor i toaletten, vilket blir 1 100 ton snus per år. **
  • Den enkla lösningen på problemet är att sätta in en papperskorg på toaletten och använda den till det skräp som inte ska spolas ner.

* Siffran kommer från branschorganisationen Svenskt Vattens undersökning från 2017.

** Siffran kommer från Svenskt Vattens undersökning från 2016.

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll