Gå direkt till innehåll
Måla miljövänligt - utan kadmium

Nyhet -

Måla miljövänligt - utan kadmium

Kadmium i avloppet hindrar vårt kretslopp. Kadmium som sköljs ut i vasken hamnar i avloppsreningsverken där det mesta fälls ut i slammet och resten följer med utgående vatten. Andelen kadmium som når reningsverken via konstnärsfärger har beräknats till cirka 10 procent. Kadmium är giftigt och kan redan vid låga doser ge hälsoproblem.

Genom att välja konstnärsfärger som inte innehåller kadmium minskar du utsläppet av giftiga tungmetaller. Kadmium används i vissa gula och röda färgpigment. De är vanligast i oljefärg men förekommer även i akryl/akvarellfärger. En del akvarellfärger kan innehålla ända upp till 45 viktprocent ren kadmium. Använd färger märkta med  ”hue”, ”sub” eller ”imit” eftersom dessa inte innehåller kadmium.

Var lämnar jag färgrester? Tomma tuber, rengöringsrester och färgrester som innehåller kadmium märks med ”Kadmiumhaltigt avfall” och lämnas som farligt avfall. VA SYD vill använda slammet som gödning på åkrarna och därför är det viktigt att alla hjälper till och inte sköljer ner färgrester i avloppet utan lämnar det till återvinningscentral som farligt avfall där det hör hemma.

Så här målar jag miljömedvetet!

  • Torka bort färgrester från händerna innan du tvättar dem med vatten.
  • Torka alltid ur penslar så långt det är möjligt. Tvätta sedan penseln med såpa och vatten eller lösningsmedel i en liten burk. Efter tvätten häller du över resten i en större dunk. Gör detta tills penseln är så ren som möjligt från pigment.
  • Den sista tvätten kan du göra under kranen.
  • Det använda vattnet eller lösningsmedlet är farligt avfall.Det ska lämnas till en av kommunens återvinningscentraler eller annan insamling av farligt avfall. Märk dunken ”kadmiumhaltigt avfall”.
  • Pigment från andra färger ska inte heller komma ut i avloppet och bör därför hanteras på samma sätt som beskrivits i ovanstående punkter.

 

Ämnen

Taggar

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360
Dag Oredsson

Dag Oredsson

Presskontakt Kommunikationschef Avdelningschef Kund & Kommmunikation 040-635 03 24