Gå direkt till innehåll
Spara vatten eller inte?

Nyhet -

Spara vatten eller inte?

Nu är det mycket prat om låga grundvattennivåer och att spara vatten. Hur är det egentligen, ska vi spara på vattnet?

- Det går inte att ge ett svar som är rätt för hela Skåne, varje kommun har sina egna förutsättningar. Det är många faktorer som påverkar hur mycket vatten vi har, säger Magnus Ek, dricksvattenschef på VA SYD.

Vi kan använda vattnet smartare

Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö har ingen vattenbrist i dagsläget och kan fortsätta att använda dricksvattnet i kranarna, både till mat, dryck och bevattning. Genom att använda vattnet klokt så bidrar du till att vi kan undvika dricksvattenbrist framöver.

Vi har varit framsynta i västra Skåne när det gäller dricksvattenförsörjning. Tack vare Bolmentunneln har vi gott om vatten. Dricksvattnet i Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö kommer från sjöar, bara en liten del kommer från grundvatten. Innan det leds hem till din kran, produceras – renas och kontrolleras – det på ett vattenreningsverk. Vid hög vattenförbrukning i regionen närmar sig nu vattenverken sin maxkapacitet, så även om mängden vatten inte är ett problem så sätter produktionskapaciteten begränsningar. Nu vidtas åtgärder för att öka effektiviteten i försörjningssystemet som helhet och på så sätt att möta sommarens högförbrukning och vi måste alla fundera på hur vi kan använda vårt vatten på ett smartare och mer effektivt sätt.

- Precis som de flesta andra vattenrelaterade frågor kräver dricksvattenförsörjningen samarbete, säger Magnus Ek. Vi har en tät dialog med vår dricksvattenproducent Sydvatten, våra grannkommuner, Länsstyrelsen i Skåne och våra kunder kring dessa frågor. 

Uppstår lokala eller akuta förändringar i vattentillgången så meddelar VA SYD berörda via sms och andra kanaler.

Du kan göra mycket – små förändringar i vardagen gör skillnad

 • Samla regnvattnet i en tunna och använd det till trädgårdsbevattning
 • Vattna sena kvällar eller tidigt på morgonen. När du vattnar i sval jord så avdunstar mindre vatten än i varm jord på dagen
 • Fyll disk- och tvättmaskiner helt innan du kör dem. Använd vattensnåla program
 • Diska inte under rinnande vatten. Använd diskproppen eller en balja
 • Duscha istället för att bada
 • Ta en snabbdusch istället för en lång
 • Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna
 • Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten att dricka direkt istället för att spola ur kranen tills det blir kallt
 • Tvätta bilen i en biltvätt, gärna en som återanvänder tvättvattnet
 • Spola toaletten med snålspolning
 • Fyll bara poolen en gång, håller du vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor kan du bada i samma vatten länge
 • Laga onödiga läckor, till exempel droppande kranar eller en rinnande toalett
 • Du som använder vatten på jobbet: diskutera hur ni kan använda vattnet smart på arbetsplatsen

Dricksvatten är ett livsmedel

Dricksvatten är klassat som ett livsmedel och därför ställs höga krav på kvaliteten, så höga krav att det faktiskt är vårt mest kontrollerade livsmedel. 

Ämnen

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat material