Nyhet -
Studenter designar framtidens regnvattenlösningar
Hur ska vi få fler att tänka cirkulärt när det gäller vatten när det finns så få snygga och prisvärda lösningar för att samla vatten? På Ingvar Kamprad Designcentrum, IKDC, vid LTH i Lund, har två studenter på Industridesignskolans mastersprogram jobbat intensivt med en lösning. De har just lagt sista handen vid sitt examensarbete: en smart, snygg och praktisk lösning för att samla och återanvända regnvatten i trädgården.
Bristen på prisvärda och attraktiva produkter för att ta hand om regnvatten är stor. För att få fler att bidra till hållbar vattenhantering i våra städer behöver detta ändras. I fjol gick därför Lunds kommun, LKF, BoKlok och VA SYD samman och inledde ett samarbete med Industridesignskolan vid Lunds universitet. Mastersstudenterna fick i uppgift att ta fram en lösning för att ”samla, lagra och skörda regnvatten i syfte att minska mängden vatten som leds ner i det kommunala ledningsnätet och återanvända det istället”.
– Projektet och examensarbetet har gett oss viktig kunskap och inspiration till kreativa, hållbara och kostnadseffektiva lösningar kring regnvatten. Hållbarhet och cirkularitet står högt på vår agenda för innovativt byggande, och vi tar med oss tankar och idéer till bland annat vårt pilotprojekt Grönhult i Malmö, säger Jerker Lessing, Forsknings- och Utvecklingschef på BoKlok.
Från designskiss till testad prototyp
Spridningen på förslag på lösningar, produkter och användningsområden från studenterna var stor. Ett av förslagen hade extra stor potential och vidareutvecklades under 2021 inom ramen för ett examensarbete. Bakom idén står Elisabeth Langer från Österrike och Lisa Laugs från Nederländerna.
– Vår produkt erbjuder en lösning för att skörda regnvatten för hyresgäster i bostadsområden. Vi lade mycket vikt vid att skapa ett hållbart system som är helt och hållet modulbaserat och anpassningsbart, vilket gör att det passar många olika typer och storlekar av boendemiljöer, säger Elisabeth och Lisa, mastersstudenter vid Industridesignskolan. Vi är glada över samarbetet med företagen som stöttade oss med sin expertkunskap.
Samarbete med framtida användare
BoKlok, LKF och VA SYD har fungerat som externa experter och bollplank under hela processen och bidragit med råd och kontakter utifrån respektive företag och förutsättningar. VA SYD har dessutom gått in med ekonomiskt stöd så att Elisabeth Langer och Lisa Laugs kunde ta fram en prototyp i fullskala. Nina Steiner som jobbar med satsningen Tillsammans gör vi plats för vattnet på VA SYD har varit extern handledare till Elisabeth och Lisa.
– Reduce, reuse, recycle gäller lika mycket för vatten som för andra resurser i samhället. Men ska vi få till en hållbar vattenanvändning behöver det bli attraktivare och lättare att göra rätt. Här finns en jättestor marknadslucka. säger Nina Steiner, kommunikatör på VA SYD.