Gå direkt till innehåll
VA SYD prisas bland världens 50 mest innovativa projekt!

Nyhet -

VA SYD prisas bland världens 50 mest innovativa projekt!

VA SYD prisas av organisationen Smart Cities Connect för ett projekt som effektiviserar och förbättrar dricksvattensystemet genom att installera digitala vattenmätare hos kunder.

Smart Cities Connect delar varje år ut pris till 50 projekt runt om i världen som anses vara de mest innovativa och inflytelserika. På denna lista platsar alltså VA SYDs projekt med digitala vattenmätare, ett digitaliseringsprojekt som ger stora effekter på hela VA-systemet i form av effektivisering och kontroll.

Utdrag från nomineringen:

This project demonstrates how a utility company can own their own digitalization and build for the future without being locked in to suppliers or technology. By using open & horizontal IoT solutions VA SYD are in charge of their digitalization, today and in the future.

VA SYD är inte först med att installera digitala vattenmätare, men projektet tar ett helhetsgrepp som är unikt för branschen. Upphandlingen av digitala mätare publicerades i hela Europa och ställde högre krav på leverantörerna än vad som tidigare gjorts i Sverige.

- Genom vår upphandling kom vi ifrån vad som nästan blivit en branschstandard, det vill säga att en kommun blir låst till en specifik leverantör och användandet av deras molntjänster. En vanlig vattenmätare ska vara utplacerad i 10 år och under den tiden händer det massor på teknikutvecklingsfronten! Vi vill inte fastna i en specifik teknik, nu har vi fått en mer flexibel och långsiktig lösning som gör att vi hela tiden kan ligga i framkant, säger Simon Granath, utvecklingsingenjör på VA SYD.

  Vatten är vårt viktigaste livsmedel och måste användas på ett hållbart sätt. De nya mätarna bidrar bland annat till att läckor kan upptäckas i ett tidigt skede och att fastighetsägare får bättre koll på sin vattenförbrukning. Hittills har 4 500 digitala vattenmätare installerats i VA SYDs kommuner och de ger redan goda resultat. Parallellt med installationen av nya mätare arbetar VA SYD bland annat med att utöka antalet antenner för att få högre grad av fjärravläsning, testfakturering av utvalda kunder för att gå från beräknad till faktisk debitering och utveckling av API för att kunna dela med sig av insamlade data till kunder.

  Fakta: Datasäkerhet i samarbete med Sensative

  De digitala vattenmätarna använder ett kommunikationsprotokoll som heter "LoRaWAN", framtaget för att batteridrivna sensorer ska få lång livslängd och lång räckvidd. Kommunikationen är krypterad hela vägen till VA SYDs egna servrar där IoT-platformen Yggio, utvecklad av Lundaföretaget Sensative, gör avkryptering och informationstolkning. Därefter lagras datan hos VA SYD för att sedan användas för vidare dataanalyser.

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Kontakter

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360

  Relaterat innehåll