Gå direkt till innehåll
Det torra och varma vädret påverkar tillgången till dricksvatten på många håll
Det torra och varma vädret påverkar tillgången till dricksvatten på många håll

Nyhet -

Värmebölja – uppdatering om vattensituationen i VA SYDs kommuner (Burlöv, Eslöv, Lund, Lomma och Malmö)

Det torra och varma vädret påverkar tillgången till dricksvatten på många håll. Framför allt larmas det från kommuner som får sitt dricksvatten från grundvattenmagasin där vattennivåerna nu börjar sjunka. Flera svenska kommuner har infört bevattningsförbud för att spara på vattnet. Här följer en lägesuppdatering om vattensituationen i VA SYDs kommuner den 17 juni.

Den torra sommaren 2018 var kapacitetsbrist den vanligaste anledningen till bevattningsförbud i Sverige. Kapacitetsbrist kan uppstå när många använder mycket vatten samtidigt, till exempel för att fylla pooler och vattna gräsmattor. Då blir belastningen hög på vattenverk och ledningsnät, systemet hinner helt enkelt inte producera och leverera vatten i samma takt som det används.

Vattentillgången är i stort sett god men kapacitetsbrist kan uppstå även här

I VA SYDs kommuner Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö kommer dricksvattnet till största del från den småländska sjön Bolmen och Vombsjön i Skåne. Vattentillgången i dessa sjöar är god, men kapacitetsbrist kan uppstå även hos oss. När det är varmt och torrt går det åt extra mycket dricksvatten, och vattnet ska räcka till många; människor, industri, jordbruk, djur och natur.

Mindre orter med egen brunn är mer utsatta

En del mindre orter har egna vattenverk med borrade brunnar. En sådan ort som brukar vara extra utsatt är Hurva i Eslövs kommun. Förra sommaren införde VA SYD bevattningsförbud i Hurva på grund av alltför låg vattennivå i brunnen.

- Vi håller koll på vattennivåerna i Hurva och än så länge ligger vi aningen bättre till än förra året. Men det är inte bara vattennivån som påverkar utan även att vi ska ha kapacitet att producera vatten om förbrukningen är hög, säger Lars Alm, driftchef på VA SYD.

Vad krävs för att VA SYD ska införa bevattningsförbud?

Idag den 17 juni är det inte aktuellt att införa bevattningsförbud i VA SYDs kommuner men det kan ändras snabbt. VA SYD följer förbrukningen noga tillsammans med Sydvatten som producerar merparten av vårt dricksvatten. Förbrukningen är högre än normalt men det är inte kritiska nivåer ännu.

- Nu när det är värmebölja vet vi att det går åt extra mycket vatten. Därför påminner vi alla om en hållbar vattenanvändning. Om vi ser att risken för vattenbrist blir akut, kommer vi att införa bevattningsförbud. Då får dricksvattnet endast användas till personlig hygien, mat och dryck. Men om vi alla hjälps åt så behöver vi inte komma dit, säger Lars Alm, driftchef på VA SYD.

Tips för hållbar vattenanvändning i värmen:

 • Låt gräsmattan vara. En gräsmatta som torkar ut kommer igen nästa år.
 • Vattna med vattenkanna så hamnar vattnet där det behövs mest. Tänk på att det går åt 150-350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter. Vattna gärna sent på kvällen eller tidigt på morgonen så att vattnet inte dunstar i värmen.
 • Fyll poolen långsamt och på natten för att undvika förbrukningstoppar. Se till att poolen är hel och att reningen fungerar så du bara behöver fylla den en gång.
 • Tvätta och diska med fulla maskiner. En halv maskin drar lika mycket vatten som en full.
 • Glöm inte att dricka vatten i värmen! Men fyll gärna en kanna och ställ i kylen så har du kallt och gott vatten utan att behöva spola länge i kranen varje gång.

   Relaterade länkar

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner

   Kontakter

   Presskontakt

   Presskontakt

   Presskontakt 0738-530 360

   Relaterat innehåll