Gå direkt till innehåll
Dricksvattnet får endast användas till mat, dryck och personlig hygien
Dricksvattnet får endast användas till mat, dryck och personlig hygien

Pressmeddelande -

Bevattningsförbud i Hurva – dricksvattnet får endast användas till mat, dryck och hygien

VA SYD inför bevattningsförbud i Hurva i Eslövs kommun från och med onsdag 23 juni och tills vidare. Orsaken är begränsade grundvattennivåer i brunnen som förser orten med vatten. Vatten får bara användas till mat, dryck och hygien.

Bevattningsförbud innebär att vatten bara får användas till det allra nödvändigaste: mat, dryck och hygien.

Det är nu förbjudet att använda kommunalt vatten till

 • bevattning av gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Bevattning får ske med vattenkanna.
 • bevattning av fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
 • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad.
 • högtryckstvätt för att exempelvis tvätta fasader, fordon med mera.

Dricksvattnet ska prioriteras till mat, dryck och hygien, säger Lars Alm, driftchef på VA SYD.

Varför införs bevattningsförbud?

Under sommaren går det åt mycket vatten. Hurva får sitt vatten från en borrad brunn där vattennivån nu har sjunkit så lågt att vattnet riskerar att ta slut. VA SYD inför bevattningsförbud för att prioritera vattnet till mat, dryck och hygien.

Den varma årstiden med sjunkande grundvattennivåer har fått flera kommuner att införa bevattningsförbud under sommaren 2021. I övriga delar av VA SYDs kommuner (Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö) råder idag inte bevattningsförbud men vi uppmanar alla våra kunder att använda vattnet med eftertanke. Det vatten som används till bevattning, biltvätt och pooler är dricksvatten.

Frågor och svar om bevattningsförbudet

Vem gäller bevattningsförbudet?

Det gäller alla i Hurva som får sitt vatten från det kommunala VA-nätet, både privatpersoner och företag. De som tar vatten ur egen brunn omfattas inte av förbudet men VA SYD uppmanar även fastighetsägare med egen brunn att vara sparsamma med sitt vatten.

Vad händer om man bryter mot förbudet?

Vattnet riskerar att ta slut om inte dricksvattenanvändningen minskar. Om du som kund bryter mot bevattningsförbudet kan VA SYD stänga av vattnet eller sätta in en så kallad strypbricka med stöd av Lagen om Allmänna Vattentjänster.

Hur länge gäller bevattningsförbudet?

Förbudet gäller tills vidare. Boende i Hurva kommer att få ett sms när förbudet hävs och information kommer att finnas på vasyd.se.

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner


  VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

  Kontakter

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360

  Relaterat innehåll