Gå direkt till innehåll
Avgifterna för hantering av avfall i Burlöv och Malmö är bland de lägsta i Sverige.
Avgifterna för hantering av avfall i Burlöv och Malmö är bland de lägsta i Sverige.

Pressmeddelande -

Avgifterna för avfall fortsatt bland de lägsta i landet

Den nya avfallstaxan för Burlövs kommun och Malmö stad är klubbad. Det blir en liten höjning i genomsnitt men villakunderna behöver inte betala mer för sina sopkärl under 2022.

Den genomsnittliga taxehöjningen för hela avfallskollektivet är 1,2 procent. Den största delen av höjningen kommer från kärltömning för flerfamiljshus och verksamheter. För att stimulera till förbättrad arbetsmiljö höjs tilläggen för dragväg för villahushåll.

– Vi har en ekonomi i balans och därför kan vi fortsätta att ha bland de lägsta avgifterna i landet, säger Karin Wikström, avdelningschef på avfallsavdelningen på VA SYD.

  Ingen höjning för fyrfackskärlen

  Så här blir den faktiska kostnaden för tre typfall av hushåll:

  • För en lägenhet i ett flerfamiljshus med hämtning enligt Nils Holgersson-rapporten* innebär den nya taxan en höjning med 12 kr till 604 kr
  • För en villa med fyrfackskärl innebär den nya taxan en oförändrad avgift med 2 190 kr per år.
  • För en lägenhet i ett flerfamiljshus med hämtning två gånger per vecka innebär den nya taxan en höjning med 16 kr till 767 kr per år.

   De två översta är typfall som brukar användas för jämförelse av renhållningsavgifter i hela landet, medan den sista är det vanligaste alternativet för flerfamiljshus i Burlöv och Malmö.

   Under 2020 var taxan i Burlöv och Malmö lägst i landet för flerbostadshus och bland de lägsta för fyrfackskärl i den nationella jämförelsen. Taxan kommer vara bland de lägsta i landet även 2022.

   Returpapper blir kommunalt ansvar

   Från och med 2022 blir insamlingen av returpapper efter regeringsbeslut kommunalt ansvar. Detta innebär att returpapper från flerfamiljsfastigheter samlas in på uppdrag av VA SYD av auktoriserade insamlare. Returpapper är det som sorteras bland tidningar: tidningar, reklamblad, magasin, skrivpapper med mera.

   Vad används avgifterna till?

   Avgifterna skall täcka kostnader för upphandling och uppföljning av avfallsentreprenader, planering, utveckling och drift av verksamheten som innefattar insamling och transport av hushållsavfall i Malmö och Burlöv, slam från enskilda avloppsanläggningar och fettavskiljarslam. 

   Beslutet togs i Burlövs kommunfullmäktige den 13 december och i Malmös kommunfullmäktige den 21 december.

   *Fastighetsägarnas undersökning av fastighetskostnader, www.nilsholgersson.nu.

   Relaterade länkar

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner


   VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

   Kontakter

   Presskontakt

   Presskontakt

   Presskontakt 0738-530 360

   Relaterat innehåll