Gå direkt till innehåll
Fira Världsvattendagen med ett glas kranvatten

Pressmeddelande -

Fira Världsvattendagen med ett glas kranvatten

För att fira Världsvattendagen den 22 mars inspirerar VA SYD till kranmärkning, en hållbarhetsmärkning som innebär att en organisation eller ett evenemang väljer kranvatten istället för flaskvatten. I Sverige har vi tillgång till rent vatten dygnet runt direkt i kranen. Billigt, färskt och dessutom vårt mest kontrollerade livsmedel.

Världsvattendagen infaller den 22 mars varje år och är en FN-dag för att lyfta vattenfrågor. VA SYD vill fira vårt friska svenska dricksvatten med att inspirera till ett enkelt steg för hållbarhet: kranmärkning. Kranmärkningen innebär att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.

- Med kranmärkning vill vi inspirera organisationer att ta ett enkelt hållbarhetssteg. Att välja kranvatten framför flaskvatten är både bra för plånboken och miljön, säger Eva Kristensson, kommunikationschef för VA SYD.

Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg. Att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen.**

- De flesta tänker inte på vad som ingår i priset för kranvattnet. Genomsnittspriset för en liter i Sverige är runt 4 öre. Då ingår förutom produktion och distribution till en kran nära dig också skydd av våra vattentäkter där vårt dricksvatten hämtas, rening av avloppsvattnet och hantering av dagvatten, säger Eva Kristensson.

Evenemang Världsvattendagen

Missa inte att Hyllie Vattenpark öppnar den 22 mars. VA SYDs pedagogiska verksamhet, Kretseum, bjuder in till lek och aktivitet kl 10-15. Läs mer här.

FAKTA OM

Kranmärkning

Kranmärkt togs fram av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten 2015 och lanserades som en nationell hållbarhetssymbol av branschorganisationen Svenskt Vatten 2017.

Vill du veta mer om kranmärkning så hittar du all information på www.vasyd.se/kranmärkt.

Kranvatten vs flaskvatten

Sveriges kranvattenkvalitet tillhör de bästa i världen, ändå blir det allt vanligare att i Sverige att dricka flaskvatten*. Detta trots att det går åt runt 300 gånger så mycket energi för en liter flaskvatten, jämfört med samma mängd kranvatten.** Dessutom blir det 250 gånger dyrare per liter jämfört med vatten från kranen***.

Att producera och leverera en liter flaskvatten drar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Och att producera och leverera en liter flaskvatten släpper ut minst 300 gånger mer av växthusgasen koldioxid än att tappa upp en liter vatten från kranen. **

* Enligt statistik från Sveriges Bryggerier (204,7 miljoner 2009 jämfört med 231,7 miljoner liter år 2015)

** Hela rapporten (se kapitel 4.1 och 4.2): Jämförelse av dricksvatten- översiktlig livscykelanalys (LCA), Konsumentföreningen Stockholm

*** Kranvatten vs flaskvatten (Svenskt Vatten)

Världsvattendagen

Världsvattendagen infaller varje år den 22 mars med målet att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Det startades på initiativ av FNs generalförsamling år 1992 och varje år belyses olika vattenrelaterade teman.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterade event