Gå direkt till innehåll
Våtservetter och hushållspapper löses inte upp av vatten som toalettpapper. De tvinnar ihop sig till långa snaror som kan fastna i avloppsledningar och pumpstationer. Bild: VA SYD
Våtservetter och hushållspapper löses inte upp av vatten som toalettpapper. De tvinnar ihop sig till långa snaror som kan fastna i avloppsledningar och pumpstationer. Bild: VA SYD

Pressmeddelande -

Inte vilken skit som helst

Skit in blir skit ut är en gammal sanning som gäller än idag. Extra sann när skiten det handlar om är saker som spolas ner i toaletten som egentligen borde hamna i papperskorgen. För i toaletten ska bara en sorts skit ner.

19 november är inte bara Internationella mansdagen, utan även Världstoalettdagen. Dagen är instiftad av FN för att driva utvecklingen framåt i de delar av världen där säker sanitet och toaletter för alla ligger långt borta.

Här hemma i Sverige tar vi fungerande toaletter som en självklarhet. Så självklar att vi ibland verkar tro att allt som spolas ner i toaletten bara försvinner.

– I en del områden är vi ute 1-2 gånger i månaden för att lyfta upp, ta isär och rensa avloppspumpar där vi direkt kan koppla haveriet till våtservetter. Normalt underhåll är 1-2 gånger i halvåret, säger Josefin Eldh, teamledare på VA SYD.

    Våtservetter, hushållspapper, bomullstops, blöjor, rakblad, strumpor, snus och allt annat skräp som spolas ner kan orsaka stopp i ledningsnät, pumpar och reningsverk. Det i sin tur kan leda till att ledningarna svämmar över och orenat avloppsvatten rinner ut i naturen – eller hemma hos dig. Dessutom kostar det samhället och vattenanvändarna stora summor i extra reningsarbete.

    Bara kiss, bajs och toapapper i toaletten! Bild: VA SYD

    Utöver kostnader för havererade avloppspumpar så hamnar över 500 ton material i rensgallret på VA SYDs avloppsreningsverk varje år som måste rensas bort och förbrännas. Det är ungefär 1 kilo per person och år i kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö*. Det är en siffra som borde kunna vara bra mycket lägre om vi alla kunde lära oss vad som faktiskt ska hamna i toaletten: toalettpapper, kiss och bajs – rätt skit, alltså.

    *Siffror från VA SYDs års- och hållbarhetsredovisning 2022

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år.

    Kontakter

    Presskontakt

    Presskontakt

    Presskontakt 0738-530 360