Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Lundaborna uppmanas spara på vattnet när ny vattenledning kopplas in

Lördag den 16 juni gör VA SYD ett stort ledningsarbete i Lund som påverkar vattentillförseln under helgen. För att säkerställa att allt går som planerat ber VA SYD boende i Lund med omnejd att vara extra sparsamma med vattnet från fredag kväll till söndag morgon. 

Det är huvudvattenledningen mot vattentornet i Lund som ska kopplas in på lördag. Arbetet är ett av flera VA-arbeten på olika platser i Lund i samband med spårvägsbygget. För att kunna genomföra arbetet ber VA SYD sina kunder att hålla vattenförbrukningen nere under helgen. Uppmaningen är en följd av att vattenförbrukningen har varit ovanligt hög i stora delar av Sverige under de senaste veckornas värmebölja. I Lund har vattenförbrukningen legat 30 % över normalt under de två senaste veckorna.

Från klockan 18 på fredag kväll till kl 08 på söndag uppmanas boende i Lund, Södra Sandby och Flyinge med omnejd att inte använda mer vatten än nödvändigt.

- Vi ber alla att undvika att vattna trädgården, fylla poolen, tvätta bilen eller andra vattenkrävande aktiviteter. Just under de här timmarna är det extra viktigt för att vi ska kunna göra vårt jobb, säger Linda Hellfalk, projektingenjör på VA SYD.

Även stora företagskunder och industrier har fått uppmaningen att hålla sin vattenförbrukning så låg som möjligt under de aktuella timmarna.

- Arbetet kommer att gå bra om det råder normal dricksvattenförbrukning. Vi fyller upp vattentornet och våra reservoarer för att vattnet ska räcka även när vi stänger huvudvattenledningen, säger Linda Hellfalk.

Inkopplingen är en del i arbetet med spårvägen

VA SYD har lagt om nästan hela VA-nätet från Clemenstorget fram till E22 eftersom ledningarna inte kan ligga under spårvägen, de behöver vara lätta att komma åt vid eventuella driftstörningar.

- En del av ledningarna vi har bytt ut har legat där sedan 1940-talet. Vi har vi passat på att byta till större ledningar på en del sträckor eftersom staden växer, säger Linda Hellfalk.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


VA SYD levererar friskt dricksvatten, hanterar dagvatten, renar avloppsvatten och tar hand om hushållsavfall på ett ansvarsfullt sätt. Vi uppmuntrar dig till att dricka kranvatten, tänka på vad du spolar ner i avloppet och sortera dina sopor. Tillsammans bidrar vi aktivt till en hållbar samhällsutveckling. För miljön, nära dig.

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterade nyheter