Gå direkt till innehåll
Anders Almgren - Lunds kommun, Katrin Stjernfeldt Jammeh - Malmö kommun, Robert Wenglén - Lomma kommun, Magdalena Beck - VA SYD, Sara Vestering - Burlövs kommun
Anders Almgren - Lunds kommun, Katrin Stjernfeldt Jammeh - Malmö kommun, Robert Wenglén - Lomma kommun, Magdalena Beck - VA SYD, Sara Vestering - Burlövs kommun

Pressmeddelande -

Signerat och klart – nu går arbetet med MAXIMA in i en ny fas

Idag möttes kommunstyrelseordförande från Burlöv, Lomma, Lund och Malmö, och representanter från VA SYD på Sjölunda avloppsreningsverk för att signera investeringsavtalet för södra Sveriges största infrastrukturinvestering det kommande decenniet – avloppsreningssystemet MAXIMA.

Infrastrukturen för avloppsvatten i sydvästra Skåne behöver byggas ut och moderniseras av flera skäl; befolkningen växer stadigt, miljökraven hårdnar och klimatförändringar ger ökade påfrestningar på samhället. Det nya avloppsreningssystemet MAXIMA är en stor och nödvändig investering för att människor ska kunna fortsätta att bo, leva och arbeta i sydvästra Skåne – och för att optimera både resurser och resultat gör flera av VA SYD medlemskommuner denna satsning tillsammans.

Signerat avtal gällande omfattning och rambudget

Under maj månad godkändes ett investeringsavtal av kommunerna Burlöv, Lomma, Lund och Malmö, och den 18 juni tog VA SYDs förbundsfullmäktige ett genomförandebeslut med en rambudget. Idag signerades investeringsavtalet av samtliga parter på Sjölunda avloppsreningsverk.

─ Detta betyder att vi har nått en viktig milstolpe i vår satsning, och att flera kommuner nu tar gemensamt ansvar och investerar i vår framtida infrastruktur för avloppsrening. Investeringen är viktig av flera skäl. Vi har en befolkningstillväxt som vi måste möta, vi har klimatförändringar som vi måste hantera, och det kommer ny miljölagstiftning som förändrar det vi behöver göra framåt. För VA SYD betyder investeringen att vi kan vara den organisation som vi ska och vill vara, säger Magdalena Beck, förbundsstyrelseordförande för VA SYD.

Arbetet med MAXIMA går in i en ny fas

MAXIMA byggs av VA SYD, beräknas kosta sammanlagt 17,5 miljarder och stå färdigt cirka 2035.

─ Att vi idag har signerat investeringsavtalet innebär ett stort steg framåt i arbetet med MAXIMA. Nu kan vi komma vidare med en mer detaljerad planering för hur vi ska bygga avloppsreningssystemets olika delar och förbereda för kommande upphandlingar. Vi inom VA SYD ser fram emot att få se MAXIMA bli verklighet och bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Carola Joelsson, ansvarig för MAXIMA.

Vad är MAXIMA?

MAXIMA är ett helt avloppsreningssystem som består av flera delar – ett nytt Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö med nya utloppsledningar i Öresund, en ny stor pumpstation vid Sjölunda, avloppstunnel söder (under Malmö) samt avloppstunnel norr (från Lund). Systemet ska möta behovet av avloppsrening i kommunerna Burlöv, Lomma, Lund och Malmö samt ta emot avloppsvatten från delar av kommunerna Staffanstorp och Svedala.

MAXIMA är det största planerade byggprojektet i södra Sverige de närmaste tio åren och även mer omfattande än till exempel Citytunnelprojektet. Byggstarten planeras till 2027 och hela systemet förväntas vara driftsatt 2035, och ge regionen en robust och hållbar avloppsrening i generationer framåt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Vår verksamhet är i gång dygnet runt, har över en halv miljon kunder och omsätter en och en halv miljard per år.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll