Gå direkt till innehåll
Nu startar samråd om MAXIMA – ett nytt avloppsreningssystem för sydvästra Skåne

Pressmeddelande -

Nu startar samråd om MAXIMA – ett nytt avloppsreningssystem för sydvästra Skåne

Med början idag och fem månader framåt håller VA SYD samråd om avloppsreningssystemet MAXIMA. Det innebär att berörda intressenter är inbjudna att få tillgång till information om hur VA SYD planerar att bygga och driva systemet, för att kunna ställa frågor och komma med synpunkter. Detta är en viktig del av VA SYDs process att ansöka om miljötillstånd för MAXIMA.

För att kunna bygga MAXIMA måste VA SYD ansöka om och få miljötillstånd enligt kapitel 9 och 11 i miljöbalken.

─ Det inkluderar att hålla samråd, där myndigheter, kommuner, företag, enskilda och den allmänhet som kan antas blir berörda av verksamheten bjuds in och ges möjlighet att ställa frågor och komma med synpunkter, säger Lena Hellberg, projektledare för ansökan om miljötillstånd för MAXIMA, VA SYD.

När och hur genomförs samrådet?

Under samrådsperioden 1 oktober 2024 – 28 februari 2025 är samrådsunderlaget tillgängligt på maxima.vasyd.se/samrad. I samrådsunderlaget finns information om hur VA SYD planerar att bygga och driva det nya avloppsreningssystemet samt hur detta kan komma att påverka omgivningen. På samrådssidan finns även mer information samt ett formulär för att skicka in synpunkter. Det går också bra att komma på öppet hus, ställa frågor och lämna synpunkter.

Välkommen på öppet hus:

Burlöv Center - 4 december, klockan 13.00-19.00

Lunds Stadshall - 5 december, klockan 13.00-19.00

Malmö, Hjälmaregatan 3 - 6 december, klockan 13.00-19.00

Vad händer efter samrådet?

Efter att samrådsperioden är avslutad samlar VA SYD alla synpunkter, beaktar dessa och redovisar dem i en samrådsredogörelse. Denna blir en bilaga till miljökonsekvensbeskrivningen i tillståndsansökan som VA SYD lämnar in till mark- och miljödomstolen, vilket planeras att ske sommaren 2025.

─ Processen att erhålla miljötillstånd beräknas omfatta cirka två år, och först därefter är det byggstart, säger Lena Hellberg.

Vad är MAXIMA?

Det nya avloppsreningssystemet MAXIMA är en stor och nödvändig infrastruktursatsning som möjliggör att fler ska kunna bo, leva och jobba i sydvästra Skåne. Systemet består av flera delar – ett nytt Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö med nya utloppsledningar i Öresund, en ny stor pumpstation vid Sjölunda, en avloppstunnel under Malmö samt en avloppstunnel från Lund. Systemet ska möta behovet av avloppsrening i kommunerna Burlöv, Lomma, Lund och Malmö samt ta emot avloppsvatten från delar av kommunerna Staffanstorp och Svedala. Byggstarten planeras till 2027 och hela systemet förväntas vara i drift 2035, och ge regionen en robust och hållbar avloppsrening i generationer framåt.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Vår verksamhet är igång dygnet runt, har över en halv miljon kunder och omsätter en och en halv miljard per år.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll

Anders Almgren - Lunds kommun, Katrin Stjernfeldt Jammeh - Malmö kommun, Robert Wenglén - Lomma kommun, Magdalena Beck - VA SYD, Sara Vestering - Burlövs kommun

Signerat och klart – nu går arbetet med MAXIMA in i en ny fas

Idag möttes kommunstyrelseordförande från Burlöv, Lomma, Lund och Malmö, och representanter från VA SYD på Sjölunda avloppsreningsverk för att signera investeringsavtalet för södra Sveriges största infrastrukturinvestering det kommande decenniet – avloppsreningssystemet MAXIMA.

Genomförandebeslut på plats – ett avgörande steg på vägen mot MAXIMA

Genomförandebeslut på plats – ett avgörande steg på vägen mot MAXIMA

Det nya avloppsreningssystemet MAXIMA är en stor och nödvändig infrastruktursatsning som möjliggör att fler kan bo, leva och jobba i sydvästra Skåne. Under maj månad godkändes ett investeringsavtal av kommunerna Burlöv, Lomma, Lund och Malmö. Idag tog VA SYDs förbundsfullmäktige ett genomförandebeslut med en rambudget.

Fem samhällsnyttor med avloppsreningssystemet MAXIMA

Fem samhällsnyttor med avloppsreningssystemet MAXIMA

Varför måste vi modernisera och bygga ut vårt system för avloppsvattenrening, och varför förespråkar VA SYD en gemensam lösning för flera kommuner? Svaren sammanfattas här i fem samhällsnyttor.

Nya utloppsledningar från Sjölunda avloppsreningsverk bidrar till ett renare Öresund

Nya utloppsledningar från Sjölunda avloppsreningsverk bidrar till ett renare Öresund

Det nya avloppsreningssystemet MAXIMA kommer att bestå av flera delar, bland annat utloppsledningar från Sjölunda avloppsreningsverk längre ut i Öresund. Tillsammans med förbättrad reningsteknik minskar detta påverkan på vattenmiljön avsevärt, vilket skyddar framför allt Lommabuktens badvatten och skyddsvärda naturområden.