Gå direkt till innehåll
Unikt pedagogiskt material för barn väcker nyfikenhet om underjorden

Pressmeddelande -

Unikt pedagogiskt material för barn väcker nyfikenhet om underjorden

Det grävs som aldrig förr i många kommuner när städerna växter – inte minst i Malmö. VA SYDs pedagogiska verksamhet Kretseum har tagit fram ett unikt material för barn, som väcker nyfikenhet och ger kunskap om stadens dolda infrastruktur.

Det grävs som aldrig förr, när städerna växer och den osynliga infrastrukturen under jord ska hänga med det som händer ovan jord. Ofta skapar arbetena stök och irritation, men är en nödvändig del av att förnya infrastrukturen för vårt viktiga vatten och avlopp. Kretseum, som är VA SYDs pedagogiska verksamhet vill nu använda sig av möjligheten att lyfta frågorna om vatten och avlopp, skapa nyfikenhet och öka kunskapen om varför vi behöver stöka i gatan.

- Hålen i gatan är portar till underjorden, därnere myllrar det av rör och det är vattnets motorvägar. Tänk om vi kan få barnen att tänka på det sättet när de ser ett grävarbete, och bli nyfikna på vad det är för rör och vart de leder, då har vi nått vårt mål. Vill de också berätta hemma om vad som händer så kan det kanske hjälpa till att minska irritationen och öka kunskapen, säger Emilia Dall’Osso, verksamhetsledare för Kretseum.

Materialet som skickas ut är en animerad film, en aktivitetsbok med kluriga och kreativa uppgifter på VA-tema och en lärarguide med koppling till läroplanen. Det kan följas upp av ett besök i gropen utanför skolan. Materialet är till för årskurs 2-4 och är gratis för alla VA SYDs kommuner, även om fokus ligger på Malmö där det sker många VA-arbeten i gatan just nu. De första klasserna i Malmö kommer testa materialet under hösten 2023.

- Här gör vi något som stör många, men vi har funderat på hur vi kan väcka nyfikenhet och öka kunskapen. I takt med att det grävs så kontaktar vi skolorna i närområdet för att erbjuda material och handledning för lärarna, säger Carin Hernqvist, verksamhetsledare på Kretseum.

Till materialet hör också en säkerhetsinformation för att minska risken för olyckor i samband med avspärrningarna.
- Gropen måste vara säker både för dem som arbetar i den och för barnen som går förbi den på väg till skolan, säger Emilia Dall’Osso.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll