Gå direkt till innehåll
Mys-rysliga bakterier skapas av räddat spillmaterial i Kretseums Halloween-verkstad
Mys-rysliga bakterier skapas av räddat spillmaterial i Kretseums Halloween-verkstad

Nyhet -

Läskiga monster och snälla bakterier – så blir avloppsreningen levande på höstlovet

Årets Halloween-verkstad på Kretseum handlar om läskiga monster och skrämmande utklädnader, men också om hur vårt smutsiga avloppsvatten blir rent.

Sjölunda avloppsreningsverk fyller 60 år i år, det firar vi genom att hylla de snälla bakterier som hjälper oss att rena vattnet. Vilka är det egentligen som simmar omkring i bassängerna och käkar upp våra äckligheter?

Vi har en mycket speciell gäst dessa dagar, nämligen Cloaca Maxima. Hon berättar om kloakernas historia, från gigantiska avloppssystem på romartiden, skitbärarkärringar och Malmös (avlopps)kanaler. Vi får höra om ”Den stora stankens år” som ledde fram till att Sjölunda avloppsreningsverk byggdes och hur det påverkade Malmöborna. Cloaca Maxima är en karaktär som inspirerats av VA SYDs planer för regionens nya avloppsreningssystem.

- Den pedagogiska verksamheten är vårt sätt att plocka ner stora samhällsfrågor till något lekfullt och spännande som väcker barns nyfikenhet. Avloppsrening finns kanske inte naturligt i barns medvetande, men efter att ha lärt känna Cloaca Maxima kommer de att ha lärt sig allt om varför och hur vårt vatten renas, säger Emilia Dall'Osso, verksamhetsledare på Kretseum, VA SYD.

  På Halloween-verkstaden skapas snälla bakterier i olika former av räddat spillmaterial. Vissa är avlånga, andra är runda och några har svans. Vissa vill hänga ihop i en grupp och andra är frisimmare. Denna aktivitet är gratis och riktad till allmänheten, men föranmälan krävs på vasyd.se/kretseum (för skolbesök hänvisar vi till våra vanliga studiebesök).

  Tid:
  Måndag den 30 oktober klockan 13.00-14.30
  Tisdag den 31 oktober klockan 10.00-11.30

  Plats:
  Kretseum, Arenagatan 2 Malmö, vid foten av Hyllie vattentorn

  Relaterade länkar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Kontakter

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360

  Relaterat innehåll