Gå direkt till innehåll
Boende och verkande i Hurva kan nu använda sitt vatten som vanligt.
Boende och verkande i Hurva kan nu använda sitt vatten som vanligt.

Pressmeddelande -

VA SYD häver bevattningsförbudet i Hurva

VA SYD införde bevattningsförbud i Hurva 23 juni på grund av en riskabelt låg grundvattennivå i den borrade brunn som förser orten med dricksvatten. Från onsdag 25 augusti gäller inte längre bevattningsförbudet.

Vattenförbrukningen under sommaren har efter några inledande toppar varit normal. Det, tillsammans med en del nederbörd under slutet av sommaren, innebär att nivån nu åter är stabil och därför häver VA SYD förbudet. Alla boende i området har bidragit till att vattnet har kunnat levereras som vanligt under denna tid.

Alla boende i Hurva kan nu använda sitt vatten som vanligt – men det är viktigt att alltid hushålla med dricksvattnet! På sin webbplats ger VA SYD råd och tips om hållbar vattenanvändning som fungerar året om.

Framtidens vattenförsörjning i Hurva

Just nu pågår en utredning om hela sydöstra Eslöv och nordöstra Lund (Hurva, Löberöd, Harlösa, Flyinge och Södra Sandby) för att ta ett helhetsgrepp kring att säkra VA-försörjningen i området. Här är Hurva prioriterat. Utredningen kommer att färdigställas under hösten.

För dricksvattenförsörjningen i Hurva finns förslaget att anlägga en överföringsledning för dricksvatten från Flyinge till Hurva. Det är idag inte ett alternativ att bygga ett nytt vattenverk i Hurva då råvattentillgången är för dålig. Möjligheten att rena avloppsvatten till dricksvattenkvalitet har också utretts men anses inte vara en rimlig lösning för Hurva i närtid.

En lösning är alltså under planering men färdigställandet ligger flera år framåt i tiden då det handlar om ett komplext projekt i två kommuner. Tills dess kommer situationen att se ut som idag med risk för bevattningsförbud vid torrt väder. Samtidigt har VA SYD en beredskapsplan som ska se till att det alltid kommer att finnas tillgång till hushållsvatten.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll