Gå direkt till innehåll
24 september firar vi Dagvattnets dag, tre saker du inte visste om dagvatten

Blogginlägg -

24 september firar vi Dagvattnets dag, tre saker du inte visste om dagvatten

Hur ofta tänker du på vattnet i staden, var det kommer ifrån och vart det tar vägen? Här är tre saker om dagvatten som du kanske inte känner till.

Tre saker du kanske inte visste om dagvatten:

  • Du kan ha hört talas om dagvatten, men kanske inte känner till den exakta definitionen. Dagvatten är tillfälligt förekommande avrinnande vatten på marken, till exempel regn eller smält snö. Man kan se det som att dagvatten tvättar staden när vattnet rinner från hustak, vägar, parkeringsplatser och stenläggningar.
  • Dagvatten för med sig skräp och föroreningar på sin väg till gatubrunnen. Det mesta dagvattnet leds rakt ut i hav eller vattendrag, utan att renas. Därför är det bra att tänka på att allt skräp som hamnar på gatan, slutligen blir skräp i våra hav. Ett rent hav börjar mitt i vår stad.
  • Att dagvattnet har en egen dag! Tro det eller ej, sedan 2020 firas Dagvattnets dag den 24 september varje år. Varför då? För att uppmärksamma vattnet i staden, var det kommer ifrån och tar vägen och för att få fler att se dagvattnet som en resurs.

Dagvatten som resurs

Idag hamnar stora delar av dagvattnet direkt i våra ledningsnät, men rätt hanterat är dagvattnet en viktig bidragande faktor till framtidens hållbara städer. Det bidrar till en grön och hälsosam stadsmiljö med biologisk mångfald. Genom att samla och återanvända dagvatten kan vi minska användningen av dricksvatten. Genom att bygga en stad med plats för vattnet så minskar vi också risken för översvämningar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll