Gå direkt till innehåll
Ny guide inspirerar fastighetsägare att använda regnvatten istället för dricksvatten

Pressmeddelande -

Ny guide inspirerar fastighetsägare att använda regnvatten istället för dricksvatten

Hur kan man som fastighetsägare använda regn- och dagvatten istället för dricksvatten? Nu har VA SYD och projektet REWAISE tagit fram en inspirationsguide för att underlätta och ge svar på grundläggande frågor om vad man praktiskt bör tänka på vid användning av regn- och dagvatten i en fastighet.

I Sverige har vi länge arbetat med hantering av regn- och dagvatten genom fördröjning och lokalt omhändertagande, men inte haft så mycket fokus på hur regn- och dagvatten kan utgöra en resurs i vattenanvändningen - något som är vanligare internationellt och i linje med EU:s politik för vatten och hållbara städer.

Nu finns en guide för att inspirera, underlätta och ge svar på grundläggande frågor om vad man praktiskt bör tänka på vid användning av regn- och dagvatten i en fastighet. Målet är en ökad förståelse för hur systemet kan se ut, tipsa om vad man bör tänka på och ge inspirerande exempel.

- Vi ser att intresset hos byggaktörer och fastighetsägare växer enormt för att använda annat vatten än dricksvatten, i de fall det inte behövs. Dessutom går det helt i linje med rekommendationerna från Water Europe, den europeiska innovationsplattformen för vattenfrågor, säger Therese Jephson, som är projektledare för projektet REWAISE.

Projektet REWAISE drivs i Sverige av VA SYD, tillsammans med Malmö stad, Lunds kommun, Lunds universitet, Sweden Water Research, SLU, WIN Water, MKB och P-Malmö. Projektet arbetar, bland annat, med att stödja, engagera och bidra till att fastighetsägare arbetar med dricksvattenbesparing där användning av regn- och dagvatten är en metod som prövas och utvärderas. Denna sammanställning är ett sätt att sprida kunskap som projektet i nuläget har identifierat.

- Vilken teknik som är bäst att använda och varför beror på de specifika förutsättningarna för fastigheten och vilka behov som finns. Vi testar nya sätt att använda regn- och dagvatten inom REWAISE och vill dela med oss av det vi lärt oss hittills. Vi har inte svar på allt, men förhoppningsvis kan detta underlätta arbetet för någon annan, säger Therese Jephson.

Om guiden

Guiden fokuserar på den tekniska genomförbarheten av att använda regn- och dagvatten i fastigheter där befintlig teknik sätts samman på nya sätt och tillsammans skapar en ny funktion. Alla delar i systemet - från uppsamling av regnvatten på taket till lagringstankar, reningsfilter, pumpar och liknande - är teknik som redan finns på marknaden.

Inspirationsguiden vänder sig till exempelvis fastighetsägare, fastighetsbolag, arkitekter, VVS-konsulter och andra aktörer med intresse för fastighetsutveckling och hållbar vattenanvändning.

Guiden har sammanställts av innovationsprojektet REWAISE svenska konsortium med bidrag och kunskap från flera andra experter, framför allt på VA SYD.

Läs mer om REWAISE på: https://rewaise.vasyd.se/

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll

I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten.

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Inom projektet REWAISE testar vi nya lösningar för att spara på dricksvattnet. En av dem är att använda dagvatten till toaletter och tvättmaskiner, där vattnet renas med membranteknik.

Så fungerar membranrening av regnvatten i fastigheten Röda Oasen

I kollektivhuset Röda Oasen, i Sege Park i Malmö, så tvättar man och spolar toaletter med renat dagvatten. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.