Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vatten/havsmiljö

Huvudbyggnaden vid Bulltofta vattenverk

Bulltofta vattenverk 145 år

Bulltofta vattenverk har försett malmöbor med dricksvatten sedan 1879. Nu fyller verket 145 år och är fortfarande en viktig del i Malmös dricksvattenförsörjning.

Nya utloppsledningar från Sjölunda avloppsreningsverk bidrar till ett renare Öresund

Nya utloppsledningar från Sjölunda avloppsreningsverk bidrar till ett renare Öresund

Det nya avloppsreningssystemet MAXIMA kommer att bestå av flera delar, bland annat utloppsledningar från Sjölunda avloppsreningsverk längre ut i Öresund. Tillsammans med förbättrad reningsteknik minskar detta påverkan på vattenmiljön avsevärt, vilket skyddar framför allt Lommabuktens badvatten och skyddsvärda naturområden.

Bevattningsförbud - vatten får endast användas till mat, dryck och personlig hygien

Bevattningsförbud i Hurva, Eslövs kommun

VA SYD inför bevattningsförbud i Hurva från och med 3 juni. Dricksvattnet får bara användas till mat, dryck och hygien.
Det är nu förbjudet att använda kommunalt dricksvatten till att:
vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenspridare eller vattenslang (bevattning får ske med vattenkanna). bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande. fylla pooler eller byta ut vatt

Inom projektet REWAISE testar vi nya lösningar för att spara på dricksvattnet. En av dem är att använda dagvatten till toaletter och tvättmaskiner, där vattnet renas med membranteknik.

Så fungerar membranrening av regnvatten i fastigheten Röda Oasen

I kollektivhuset Röda Oasen, i Sege Park i Malmö, så tvättar man och spolar toaletter med renat dagvatten. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

I fastigheten Röda Oasen i Malmö leds dagvatten från det kommunala ledningsnätet in, renas med membranteknik och används till toaletter och tvättmaskiner istället för dricksvatten.

Unik lösning sparar 1300 liter dricksvatten – per dag

Kollektivhuset Röda Oasen i Malmö är första svenska flerfamiljsboende som använder renat dagvatten från det kommunala ledningsnätet för tvätt och toaletter. Tekniken som används för att rena vattnet är en membranrening som gör vattnet fritt från bakterier och partiklar. Lösningen sparar 475 000 liter dricksvatten på ett år.

Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan fastighetsägare, VA-organisation och kommun

Vem har ansvar vid skyfall och översvämningar?

Att ta hand om vattnet i våra samhällen är ett gemensamt ansvar för alla. Vattnet har inga gränser, men rent juridiskt är ansvaret uppdelat på fastighetsägare, VA SYD och kommunen. Här förklarar vi vem som ansvarar för vad.

Vattenläckor kan ibland vara lätta att hitta, men ibland behöver man leta länge för att upptäcka dem.

Sportlov på Kretseum: Hjälp det läcker!

Sportlovslediga barn bjuds in att lära sig mer om vattenläckor och hur man hittar dem. VA SYDs läcksökare är på plats och visar utrustning och mätinstrument som används för att leta efter vattenläckor under marken. Gratis men föranmälan krävs.

Flygbild över Sjölunda mot norr

Beslut om tunnelanslutning till Sjölunda avloppsreningsverk

En avloppstunnel är det bästa alternativet för att kommunerna Burlöv, Lomma och Lund samt Hjärups tätort ska kunna ansluta till det regionala avloppsreningssystemet MAXIMA. Det beslutade VA SYDs förbundsstyrelse på fredagen.

En bild på Råbysjön i Lund, en dagvattenlösning som gör sitt jobb, om än väldigt översvämmad.

Vad ställde Hans till med?

Ovädret Hans kom med det hittills kraftigaste regnet denna sommar och drabbade VA SYDs verksamhet på flera fronter. Såväl över som under marken har VA SYDs driftorganisation arbetat flitigt med att genomföra felsökningar och hantera de utmaningar som uppstått.

Samarbetet mellan VA SYD och FC Rosengård främjar både social och miljömässig hållbarhet.

VA SYD blir officiell hållbarhetspartner till FC Rosengård

VA SYD har tillsammans med fotbollsföreningen och samhällsaktören FC Rosengård tecknat ett treårigt samarbetsavtal som ska göra att allt fler blir hållbara (åter) vinnare. Tillsammans med FC Rosengård kommer VA SYD nu ta fram aktivitetsplaner som leder föreningen i en än mer hållbar riktning, där hållbar vattenanvändning och arbetet med att förebygga avfall ligger i fokus.

Provborrningen inför en eventuell avloppstunnel i december 2016. Carina Svensson, förbundsstyrelsens ordförande, och Ulf Nyberg, VA SYD möter media.

Pressmöte om nästa steg för Malmö avloppstunnel

Välkommen på pressmöte där du får höra om nästa steg för Malmö avloppstunnel. Malmös 100-åriga avloppssystem behöver en ny lösning för att möjliggöra en hållbar stadsutveckling under lång tid framöver. En kraftig befolkningsökning och tuffa miljömål för Malmös vattenmiljö ställer helt nya krav.

VA SYD kartlägger användningen av kemikalier

I veckan skickar VA SYD ut information om hur verksamheter ska gå till väga för att inventera och dokumentera olika kemiska ämnen i samband med produktion. Informationen skickas till B-verksamheter, klassade av miljöbalken, som är verksamma inom VA SYDs område. Målet med hela arbetet är att fasa ut miljöskadliga ämnen från avloppsvattnet in till reningsverken.

Hållbart vatten- ny kundinformation

Hållbart vatten- ny kundinformation

I dagarna går vårt nya kundblad Hållbart vatten ut till alla hushåll i våra medlemskommuner. Hållbart vatten innehåller information om vatten och avlopp. Här kommer även våra kunderna få tips på hur de själva kan göra skillnad för miljön. I första numret av Hållbart vatten ger vi tips på miljövänliga nyårslöften.