Gå direkt till innehåll
Se om ditt hus – tips hur du kan förebygga källaröversvämning

Blogginlägg -

Se om ditt hus – tips hur du kan förebygga källaröversvämning

Våra städer består till stora delar av hårda ytor som asfalt och annan beläggning som inte släpper igenom vatten, det gör att det mesta av vattnet rinner direkt ner i ledningssystemet. När avloppsrören blir fulla – vid till exempel skyfall – tar vattnet andra vägar.

Det går aldrig att skydda sig helt mot källaröversvämning. Men du kan hjälpa till – här får du några tips och råd på saker du kan göra i ditt eget hus.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra plats för vattnet.

1. Se till att husgrunden är väl dränerad. Fuktfläckar i källaren kan vara ett tecken på att din källargrund behöver dräneras om. Laga sprickor och öppningar i ytterväggar och källargolv.

2. Säkra fönster, dörrar och öppningar inför skyfall så att inte vatten kan komma in den vägen. Du kan behöva sätta en extra tröskel eller något annat fysiskt föremål för att blockera din garagenedfart och andra ingångar som ligger lågt och riskerar att släppa in vatten.

3. Välj ett vattenbeständigt material, till exempel klinkers, till källargolvet.

4. Har du saker i källaren? Tänk på att inte förvara saker på de lägsta hyllplanen. Även en liten mängd vatten kan göra stor skada. Saker du förvarar i källaren kan du lägga i plastbackar så att de tål fukt och i värsta fall vatten.

5. Backventil, brunn eller pump? Oavsett om du väljer att installera backventil, manuell eller självavstängande golvbrunn eller en pump krävs det regelbunden tillsyn. De olika alternativen passar olika bra i olika hus. Det finns många olika typer och tillverkare – prata med en specialist innan du väljer.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år. 

Presskontakt

Nina Steiner

Nina Steiner

Kommunikatör Tillsammans gör vi plats för vattnet 040 - 635 04 44

Relaterade nyheter