Gå direkt till innehåll
Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan fastighetsägare, VA-organisation och kommun
Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan fastighetsägare, VA-organisation och kommun

Blogginlägg -

Vem har ansvar vid skyfall och översvämningar?

Nästa skyfall kan komma när som helst. Samhällets funktioner kommer att skydda samhällsviktiga verksamheter som sjukhus, skolor och vattenförsörjningen. Men den som äger en fastighet ansvarar själv för att skydda den mot översvämning.

- Vad vi än gör för att förebygga översvämningar så vet vi att det kommer att komma mycket vatten. Alla behöver ha en beredskap och vidta åtgärder för att skydda sig själva och sin fastighet, säger Kristina Hall, VA-strateg på VA SYD.

Rent juridiskt är ansvaret uppdelat på fastighetsägare, VA SYD och kommunen. Här förklarar vi vem som ansvarar för vad:

VA SYD

VA SYD ansvarar för det allmänna ledningsnätet för dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten, det vill säga ledningar utanför fastigheten. Ledningsnätet ska vara dimensionerat så att det klarar av att ta emot normala regn. Det finns nationella kriterier för hur ledningar och rör ska vara dimensionerade och dessa ska VA SYD följa. VA SYD ska också se till att alla ledningar är väl underhållna. Vid stora regn och skyfall som leder till översvämningar och skador utreder VA SYD alltid ansvarsfrågan i varje ärende som anmäls.

Fastighetsägare

Som fastighetsägare har du ansvar över ledningar och egna vatten- och avloppsinstallationer inom din fastighet. Med fastighet menas hela tomten, inte bara byggnader. Detta gäller också anordningar för skydd mot inträngande avloppsvatten, till exempel bakvattenstopp av olika slag. Ansvaret gäller från anslutningspunkten i gatan som brukar ligga ungefär en halv meter utanför tomtgränsen. Du har ansvar för att vidta förebyggande åtgärder och skydda din fastighet.

Du har som fastighetsägare också ansvar för att avvattna din tomt. Det innebär att ta hand om vattnet som faller på din fastighet och leda det till din anslutningspunkt om du bor inom VA SYDs verksamhetsområde för dagvatten (se karta över verksamhetsområde).

Kommunen

Kommunen har ansvar för stadsplanering och för att ta hänsyn till översvämningsrisker i den. Gator, parker och planteringar – ja, mycket av det som syns ovan jord är kommunens ansvar. Men den allmänna marken där kommunen ansvarar utgör bara en del av stadens yta. Resten är kvartersmark, alltså mark som är bebyggd med hus, butiker och annat.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll

En ränna som leder vattnet från stupröret bort från huset är en enkel åtgärd

Låg kännedom om vikten av skyfallsåtgärder

​En färsk undersökning som VA SYD låtit göra visar att bara ungefär varannan villaägare i Malmö och Lund anser sig ha tillräckliga kunskaper om vilka åtgärder man som fastighetsägare kan göra för att förebygga översvämning i samband med skyfall. Bland bostadsrättsföreningar har siffran till och med sjunkit.

Se till att inga fuktkänsliga saker ligger direkt på golvet i ett källarutrymme.

Skydda dig mot översvämning – tips och råd

Nu under sensommaren infaller perioden då risken för kraftiga regn är som störst. Stora regnmängder kan leda till översvämningar i exempelvis källarutrymmen. Det går aldrig att skydda sig helt, men det finns en hel del du som fastighetsägare kan göra för att minska risken för källaröversvämning.

Översvämning efter skyfallet Arvid 2014

10 år sedan skyfallet Arvid

Den 31 augusti är det tio år sedan Malmö drabbades av det kraftigaste skyfallet i stadens historia. På sex timmar föll motsvarande två månaders nederbörd, vilket ledde till översvämningar som påverkade över 2000 fastighetsägare.

Se om ditt hus – tips hur du kan förebygga källaröversvämning

Se om ditt hus – tips hur du kan förebygga källaröversvämning

Våra städer består till stora delar av hårda ytor som inte släpper igenom vatten, därför rinner mycket vatten direkt ner i ledningssystemet. När avloppsrören blir fulla tar vattnet andra vägar. Det går aldrig att skydda sig helt mot källaröversvämning. Men du kan hjälpa till – här får du några tips och råd på saker du kan göra. Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra plats för vattnet.

Minska risken för översvämning genom att koppla bort stuprören från ledningsnätet.

Så kan du minska risken för översvämning på din fastighet

Klimatförändringarna ger oss mer och kraftigare regn. Stora mängder vatten som faller under kort tid kan leda till översvämningar och störningar i samhället. Den om äger en fastighet ansvarar för att skydda den mot översvämning.