Gå direkt till innehåll
Dumpning och nedskräpning är tyvärr vanligt förekommande på flera av återvinningsstationerna i Burlövs kommun och Malmö stad.
Dumpning och nedskräpning är tyvärr vanligt förekommande på flera av återvinningsstationerna i Burlövs kommun och Malmö stad.

Nyhet -

18 ton dumpat avfall – nu vill VA SYD lagföra förövarna

Sen årsskiftet har VA SYD ansvar för de gröna behållarna på återvinningsstationerna runt om i Burlöv och Malmö. Med ansvaret kommer också utmaningarna med dumpning. Bara i januari har VA SYD röjt bort 18 ton grovavfall från de totalt 60 stationerna, en vikt som motsvarar ungefär 12 personbilar.

All typ av dumpning och nedskräpning är enligt lag förbjuden, men det kan man inte tro när man passerar många av stationerna. Soffor, kylskåp, svarta säckar, byggavfall och söndriga leksaker ligger i högar bredvid återvinningsbehållarna. På en del platser fylls det på i samma takt som VA SYD är på plats och städar, trots att många stationer både töms och städas varje dag.

– I en del fall handlar det säkert om brist på kunskap. Men på de värst utsatta platserna upplever vi att det handlar om systematisk dumpning, säger Jenny Sponn, strategisk inköpare på VA SYD.

  Återvinningsstationerna är till för hushållen, platser där privatpersoner kan lämna sitt förpackningsmaterial och sina tidningar för återvinning. För företag och andra avfallstyper gäller andra regler. I många fall är det uppenbart att det är avfall från företag och verksamheter som ligger på marken.

  Övervakningskamera gav resultat

  VA SYD samverkar med kommunerna och fastighetsägarna för att gemensamt arbeta med information och smarta tjänster som leder till att dumpningen minskar. Men även kommunpolisen är en viktig samarbetspartner.

  Med hjälp av en kamera som överblickar en av återvinningsstationerna i Malmö har VA SYD och polisen lyckats fånga ”dumpare” på bild och kunnat polisanmäla. Förhoppningen är att dessa ska lagföras under februari och att det i så fall ska ha en avskräckande effekt på de som medvetet använder stationerna på ett felaktigt sätt.

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Kontakter

  Presskontakt

  Presskontakt

  Presskontakt 0738-530 360

  Relaterat innehåll