Gå direkt till innehåll
Sjölunda avloppsreningsverk flygfoto, VA SYD
Sjölunda avloppsreningsverk flygfoto, VA SYD

Pressmeddelande -

Sjölunda avloppsreningsverk fyller 60 – och nu planeras för en ny anläggning

Ett av Sveriges största avloppsreningsverk – Sjölunda avloppsreningsverk – fyller 60 år. Milstolpen sammanfaller med planerna på en utbyggnad av ett nytt reningsverk på samma plats. Satsningen krävs för att hantera skarpare lagstiftning, befolkningstillväxt, klimatförändringar och samtidigt minska belastningen på miljön.

Vi har ett stort behov av utbyggnad och modernisering. Det visar inte minst den senaste tidens skyfall, säger Joel Olthed, förbundsdirektör på VA SYD.

Det var den 6 september 1963 som Sjölunda avloppsreningsverk invigdes. Det var då Malmös första avloppsreningsverk och hyllades som landets mest moderna anläggning som höjde både den sanitära och den miljömässiga kvaliteten i regionen.

Sjölunda blev lösningen på de stora problem som uppstått då orenat avloppsvatten pumpades direkt ut i Öresund. Avloppsproblemen intensifierades under 50-talet då kombinationen av smutsigt spillvatten och sommarvärme ledde till en förfärlig lukt och otjänligt badvatten.

Idag renas här avloppsvatten från omkring 350 000 personer i kommunerna Burlöv, samt delar av Lomma, Malmö, Staffanstorp, Svedala. Sedan 60-talet har anläggningen byggts ut flera gånger, och nu är det hög tid igen.

– Många anläggningar som byggdes för 60 år sedan har nått sin gräns när det gäller kapacitet, säger Joel Olthed. Akuta reparationer är kostsamma och resurskrävande och det lönar sig bättre att bygga nytt. Vi behöver också ta hänsyn till skärpta miljökrav och klimatförändringarnas påverkan med skyfall som kan få stora konsekvenser för avloppsanläggningar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


VA SYD är en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer som storsatsar på hållbar avloppsrening och driver på miljösmarta lösningar i samhällsbygget. Inom branschen ska vi vara en av Europas modernaste och mest effektiva organisationer. Vår verksamhet är igång 24/7, har en halv miljon kunder och omsätter en miljard per år.

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0738-530 360

Relaterat innehåll